Suomessa lääkäri saa kertoa viranomaiselle lentäjään liittyvästä epäilystä

Lentoyhtiö Germanwingsin turmaa selvittäneet tutkijat peräävät uusia sääntöjä lentäjien mielenterveysongelmista raportointiin. Suomessa lääkäreillä on jo oikeus tehdä epäilystä ilmoitus vaitiolovelvollisuuden estämättä.

Kotimaa
Lentokoneen ohjaamo.
Andy Rain / EPA

Suomessa laki sallii lääkärin ilmoittaa viranomaisille epäilystä, että potilaana olevan lentäjä ei täytä terveysvaatimuksia.

Lentoyhtiö Germanwingsin koneen maahansyöksyä selvittäneet onnettomuustutkijat peräsivät sunnuntaina uusia sääntöjä lentäjien terveystietojen raportointiin.

Suomessa ilmailulain 50. pykälässä säädetään, että lääkärillä on oikeus tehdä epäilystään ilmoitus ilmailuviranomaiselle vaitiolovelvollisuuden estämättä. Uutta lainsäädäntöä ei tässä mielessä tarvita, arvioi ylilääkäri Matti Mäntysaari Ilmailulääketieteen keskuksesta.

– Jonkin verran ilmoituksia tehdään, vaikka mitään tilastoja asiasta ei ole olemassa, Mäntysaari kertoo.

Suomessa laissa puhutaan nimenomaan lääkärin oikeudesta, ei velvollisuudesta. Pitäisikö se muuttaa velvollisuudeksi?

– En usko, että se toisi mitään ratkaisevaa lisäystä tai parannusta tiedonkulkuun, Mäntysaari sanoo.

Hän arvioi terveydenhuollon henkilöstön harkitsevan joka tapauksessa tarkkaan, pitääkö lentäjään liittyvä epäily saattaa viranomaisen tietoon.

Liikkeelle voidaan lähteä hyvin matalalla kynnyksellä, eikä lääkärillä tarvitse olla minkäänlaista todistusaineistoa mahdollisista vaaratilanteista. Epäilyn jatkoselvittely kuuluu viranomaisille, Mäntysaari sanoo.

"Lääkärikunta on asiasta perillä"

Germanwingsin tapauksen jälkeen lääkärien ilmoitusoikeutta on nostettu Suomessakin esiin esimerkiksi ilmailuviranomaisten antamassa koulutuksessa vuotuisilla lääkäripäivillä.

Ylilääkäri Mäntysaari arvioi, että Suomen lääkärikunta on oikeudesta perillä.

Mäntysaaren mukaan myös lentoyhtiöiden työterveyshuollot aktivoituvat asiassa niin, että mahdollisia sairaustapauksia otetaan entistä aktiivisemmin seurantaan ja työntekijöitä pyritään auttamaan saamaan työkykynsä takaisin.

Kaikkein tärkeintä on luoda mahdollisimman avoin ja tasapuolinen turvallisuuskulttuuri, jossa terveysongelmat uskaltaa tuoda esiin, Mäntysaari sanoo.

– Sellainen toimintatapa, jossa viranomainen ja työterveyshuolto käsittelevät tietoa ongelmista asiallisesti eikä pääse syntymään salailun kulttuuria, jossa lentäjät yrittäisivät viimeiseen asti kätkeä kaikki terveysongelmansa ammatin menetyksen pelossa.

Ammatin menetystä mielenterveysongelmasta ei lentäjälle automaattisesti seuraa.

– Jos kyseessä on mielisairauden tasoinen vakava ongelma, niin silloin ei oikein ole vaihtoehtoja. Mutta jos kyseessä on jokin lievempi, elämäntilanteen äkilliseen vaikeutumiseen liittyvä masennustila, kyse on hoidettavissa olevasta asiasta, Mäntysaari sanoo.