1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:n pääsihteerin puheet nostattivat jättimielenosoituksen Marokossa

Marokossa jopa miljoona ihmistä on osoittanut mieltään pääkaupungin Rabatin kaduilla.

Marokkolaiset kokoontuivat suurmielenosoitukseen pääkaupunkiin Rabatiin 13.3. 2016. Kuva: EPA/ABDELHAK SENNA

Marokon pääkaupungissa Rabatissa sunnuntaina järjestetetty mielenosoitus keräsi yhteen arviolta miljoona ihmistä. Protestin syinä olivat YK:n pääsihteerin kommentit, jotka koskivat kiistanalaista Länsi-Saharan aluetta.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon oli puhunut julkisesti Länsi-Saharasta Marokon "miehittämänä alueena". Marokkolaiset pitävät suurta Länsi-Saharan aluetta itselleen kuuluvana provinssina, ja loukkaantuivat Ban Ki-moonin asenteesta ja sanavalinnasta.

Mielenosoittajat pakkautuivat pääkaupungin kaduille sen jälkeen, kun maan johtavat poliittiset puolueet ja yhdistykset olivat esittäneet kutsun "kansalliseen mielenosoitukseen". Mielenosoittajat kantoivat Marokon lippuja ja huusivat iskulauseita, joissa vakuutettiin Saharan kuuluvan Marokolle.

YK on yrittänyt vuosien ajan saada aikaiseksi kansanäänestystä Länsi-Saharan alueen itsenäisyydestä. Marokko otti alueen haltuunsa Espanjan vetäydyttyä alueelta vuonna 1975. Marokko on ehdottanut alueelle itsenäisyyden sijaan suurempaa autonomiaa.