Kylien nopeille nettiyhteyksille jaossa vielä tukirahaa

Kylien nopeiden tietoverkkojen rakentamiseen voi vielä saada tukirahaa. Lapissa kannustetaan taas kyläverkkojen rakentamiseen vuoden tauon jälkeen. Työsarkaa riittää, sillä nopea ja kiinteä laajakaistaverkko kattaa vasta puolet Lapista, sanoo nyt alkavan Kuitua pohjoiseen -tiedotushankkeen projektipäällikkö Seppo Alatörmänen.

Kotimaa
Tietoliikennejohtoja.
Jyrki Lyytikkä / Yle
Seppo Alatörmänen.
Kuitua pohjoiseen -projektipäällikkö Seppo Alatörmänen uskoo nopeisiin ja kiinteisiin kyläverkkoihin ja puhuu niiden puolesta. Haastattelu ja kuva: Jorma Korhonen / Yle
Tietoliikennejohtoja.
Nopea ja kiinteä laajakaistaverkko puuttuu vielä monista paikoista Lapissa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Seppo Alatörmäselle työ on tuttua. Miehellä on vahva kokemus asiasta. Edellisellä kaudella hänen vetämänsä Kuitua tunturiin -hanke onnistui yli odotusten. Hyvin menestyivät myös Lapin kolme muuta tiedotushanketta.

Nyt hankkeita on neljän sijasta vain yksi. Kuitua pohjoiseen kattaa koko Lapin, eli se on Lapin Leader-ryhmien yhteinen kaksivuotinen hanke.

Kuitua pohjoiseen -hanketta hallinnoi Kyläkulttuuria tuntureitten maassa -yhdistys (KKTM). Leader-ryhmä haluaa kehittää kyliä muun muassa säilyttämällä ja luomalla työpaikkoja. Nopea ja kiinteä valokuitupohjainen laajakaista turvaa kylien ja kyläläisten elämää.

Rahaa hyville hankkeille

Seppo Alatörmänen ei vielä tarkenna uusiin kyläverkkoihin saatavilla olevaa rahamäärää, mutta hän uskoo, että kaikki perustellut, innokkaasti ja aktiivisesti ajettavat uudet hankkeet tulevat rahoitetuksi.

Kuitua pohjoiseen -tiedottamishanke maksaa noin 300 000 euroa. Rahoitus tulee maaseuturahastosta Lapin ely-keskuksen kautta. Viime ohjelmakaudella maaseuturahalla Lappiin syntyi useita kyläverkkoja ja joidenkin rahoitushakemus saatiin alulle ja hankkeet ovat nyt menossa toteutukseen.

Kyläverkko on edullinen

Alatörmäsen mukaan kyläverkkojen rakentamista siivittää paitsi niiden rakentamisen edullisuus, niin myös kyläläisten yhteisöllisyyden syveneminen, tunne ja tieto oman kylän hyväksi tekemisestä.

– Liittymän hinnassa liikutaan haitarissa 500-1500 euroa. Hinta perustuu kyläläisten omaan työhön ja talkoiluun. Ja kun valmista on niin osuuskuntana jatketaan, hän sanoo.

Nopea ja kiinteä laajakaista turvaa sen, että tuvassa tietokone pelaa ja televisio näkyy.

Kylätiedottajat hyväksi avuksi

Kiinteät runkoverkot ovat edellytys Pohjois-Suomen kehittymiselle ja mahdollistavat myös kyläverkkojen syntymisen, tähdennetään Kuitua pohjoiseen -hankesuunnitelmassa.

Tähän mennessä kyläverkkoja on toteutettu ja tullaan toteuttamaan eri tavoin ja tiedottaminen sekä sen eri menetelmät riippuvat kylien tarpeista sekä mahdollisesti jopa kylien asenneilmapiiristä.

Aiemmissa tiedottamishankkeissa havaittiin erittäin toimiviksi niin sanotut kylätiedottajat, jotka ovelta ovelle veivät tietoa kädestä pitäen kotitalouksiin valokuidusta. Kylätiedottajien rooli on ollut erittäin merkittävä, kun uutta kyläverkkoa on ruvettu suunnittelemaan ja asukkaita on aktivoitu asiaan.