1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Taloustutkijat tuskailevat Suomen toipumisen hitautta: "Poikkeuksellista"

Talousoppineiden analyysit Suomen ja maailmantalouden tilasta ovat nyt harvinaisen samankaltaisia: yhä yleisempi johtopäätös tuntuu olevan, että epävarmuus jatkuu ja jatkuu.

Professori Sakari Heikkinen ja tutkija Lauri Holappa
Maailmantalous on yskähdellyt jo liki vuosikymmenen ajan. Missä mennään nyt ja miten Suomi saisi osansa kasvusta? Taloustilannetta pohtivat Helsingin yliopiston professori Sakari Heikkinen ja tutkija Lauri Holappa.

– Kansainvälinen valuuttarahasto on laskenut talousennusteitaan, Kiinan kasvu on hiipumassa, eikä Euroopassa saavuteta inflaatiotavoitetta. Epävarmuus on oikea sana kuvaamaan tilannetta, Ylen aamu-tv:ssä vierailleet professori Sakari Heikkinen ja tutkija Lauri Holappa Helsingin yliopistosta luettelivat.

Kaikki sai alkunsa Suuresta Finanssikriisistä, joka oli pahimmilllaan ehkä vuonna 2008. Siitä ei ole vieläkään kunnolla toivuttu. Edes Yhdysvalloissa.

– Maailman talousveturi Yhdysvallatkin on toipunut paljon hitaammin tästä kriisistä kuin edellisistä taantumista ja lamoista, tutkija Holappa toteaa.

– Olemme aika omituisessa tilanteessa. Toipuminen on ollut poikkeuksellisen hidasta, professori Heikkinen vahvistaa.

Helsingin yliopiston taloustieteilijät huomauttavat nykyisen tilanteen oleva sen verran vaikea, ettei kovin tarkkoja ennusteita kannata ryhtyä esittämään. Pahimmasta rysäyksestä on toki toivuttu, mutta uhkia on jäljellä erittäin paljon. Mistä Suomen kannattaisi etsiä lääkkeitä talousahdinkoon?

– Matkia voidaan aina. Voitaisiin ruveta vaikkapa ruotsalaisiksi. Mutta Ruotsissa on esimerkiksi oma valuutta, Heikkinen huomauttaa.  

Lauri Holappa puolestaan muistuttaa, että Suomen olot eroavat monella tavalla muiden maiden oloista. Suomessa on meneillään niin suuri elinkeinorakenteen murros, ettei sitä muilla ole. Takana on Nokian romahdus ja paperiteollisuuden markkinoiden mureneminen.

Tutkijat eivät ole kovin huolestuneita luottoluokittajien luokituspäätöksistä tai komission talousmoitteista.   

– Kaiken takana on kasvun puute. Se on kaiken ydin. Se nostaa meidän velkasuhdettamme. Velka on seuraus, ei ongelmiemme syy, Heikkinen selvittää. Ja Holappa muistuttaa, että moni muukin maa on saanut kritiikkiä komissiolta.