Hyppää sisältöön

Analyysi: Saksasta tuli "normaali" maa populistien vaalimenestyksen myötä

Maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD onnistui toden teolla sekoittamaan muiden puolueiden pakkaa Saksan supersunnuntaina. Puolue perustettiin kolme vuotta sitten vastalauseena euromaiden Kreikalle myöntämille lainapaketeille.

Oikeistopopulistipuolue AfD menestyi Saksan osavaltiovaaleissa. Kuvassa puoluejohtaja Frauke Petry ja puoluejohtoon kuuluva Albrecht Glaser. Kuva: Wolfgang Kumm / EPA

AfD oli aiemmin talouskonservatiivinen, valtion budjetin alijäämää vastustava puolue. Kun Frauke Petry onnistui viime kesänä kukistamaan entisen puoluejohtajan Bernd Lucken, puolueen linja muuttui kansallismielisempään ja populistisempaan suuntaan.

Loppukesästä tulivat turvapaikanhakijat: heitä oli 1,1 miljoonaa. Puolueen nousu alkoi.

Maahanmuuttokriittiset ovat onnistuneet parhaiten itäisessä Saksassa eli entisessä DDR:ssä, vaikka siellä on vähemmän turvapaikanhakijoita kuin lännessä. Siellä kokemusta muista kulttuureista on vähemmän.

AfD nousi erityisesti Saksi-Anhaltissa

Saksi-Anhaltin osavaltiossa AfD sai 24,2 prosenttia äänistä. Vasemmistopuolue die Linke, eli entiset kommunistit, oli ennen toiseksi suurin puolue. Nyt kakkossiijan sai AfD.

Puolue houkutteli  äänestäjiä kaikista muista puolueista. Esimerkiksi viime vaaleissa äärioikeistolaista NPD-puoluetta äänestäneistä moni kannatti nyt AfD:tä.

Suurin osa äänistä tuli kuitenkin nukkuvien puolueesta. Äänestysprosentti oli edellisessä vaaleissa vain 51,2 prosenttia, eilen se oli noussut 61,1 prosenttiin Saksi-Anhaltissa. Pakolaiskysymys saa selvästi nukkuvia liikkeelle.

Muissa osavaltiovaaleissa AfD nousi myös ryminällä, vaikkei yhtä paljon. Rheinland-Pfalzissa AfD sai 12,6 prosenttia äänistä ja Baden-Württembergissä 15,1 prosenttia.

Vihreät voittoon Mersun mailla

Vauraassa Baden-Württembergissä voittaja oli tyystin toisenlainen, nimittäin osavaltion vihreä pääministeri Winfried Kretschmann. Vihreiden menestystä voi pitää yllätyksenä osavaltiossa, jossa Mercedes-autoja valmistetaan. Kretschmann menestyi  jo edellisissä vaaleissa viisi vuotta sitten heti Japanin Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen.

Kretschmannista tuli suosittu pääministeri, joka on maltillisella ja rauhallisella linjalla on johtanut 10 miljoonan asukkaan osavaltiota pääkaupungista Stuttgartista. Hän on maailman ainoa vihreä pääministeri. Muissa osavaltioissa vihreät eivät menestyneet.

Kretschmann on sanonut rukoilevansa liittokansleri Angela Merkelin puolesta joka päivä. Kretschmann on myös ollut Merkelin pakolaispolitiikan vankka tukija, huomattavasti luotettavampi kuin Merkelin oma kristillisdemokraattinen CDU-puolue.

Kun Baden-Württembergin kristillisdemokraattinen pääministeriehdokas Guido Wolf yritti ottaa etäisyyttä Merkelin linjaan, äänet satoivat vihreiden ja AfD:n laariin. CDU hävisi Baden-Württembergissä 12 prosenttiyksikköä. Puolue on nyt pienempi kuin vihreät.

Hallitusneuvotteluista tulossa vaikeita

Sosiaalidemokraattinen SPD voitti Rheinland-Pfalzissa, mutta menestyi huonosti kahdessa muussa osavaltiossa. Rheinland-Pfalzissa nykyinen demaripääministeri Malu Dreyer on tukenut Merkelin pakolaispolitiikkaa huomattavasti enemmän kuin CDU:n ehdokas Julia Klöckner, jota luonnehdittiin termillä ”maahanmuuttokriittinen light”.

Millaisen arvosanan Merkelin pakolaispolitiikka sitten sai? Vastaus ei ole yksiselitteinen.

Maahanmuuttokriittinen AfD-puolue nousi uutena puolueena kolmeen osavaltioparlamenttiin. Sen sijaan Merkelin kriitikot omasta CDU-puolueesta hävisivät, eli riitaisaa puoluetta ei äänestetty. Merkelin pakolaispolitiikka sai kannatusta, mutta kannatus tuli muista menestyneistä puolueista.

Kukaan ei halua tehdä yhteistyötä Vaihtoehto Saksalle -puolueen kanssa. Luvassa on vaikeita hallitusneuvotteluita kaikissa kolmessa osavaltiossa.

Saksasta on nyt tullut samanlainen kun monet muut Euroopan maat. Täällä populistit vain löivät itsensä läpi huomattavasti myöhemmin kuin muualla. Syy taitaa olla Saksan sotaisa historia. ”Normalisoitumiseen” tarvittiin yli miljoonaa turvapaikanhakijaa.

.
.