USA:n toinen supertiistai – tulos tai ulos!

Yhdysvaltain esivaalit käydään tänään viidessä huipputärkeässä osavaltiossa. Pelin säännöt muuttuvat: nyt republikaanien vaalien voittaja saa taakseen kaikki osavaltion edustajat.

USA:n presidentinvaali
Trump puhuu ja osoittaa sormella
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kampanjoi Boca Ratonissa Floridassa 13. maaliskuuta.Erik S. Lesser / EPA

Supertiistai kaksi viikkoa sitten nosti esille kaksi kärkiehdokasta. Hillary Clinton ja Donald Trump jyräsivät muut alleen.

Tänään on vuorossa toinen supertiistai, kun neljä vaa'ankieliosavaltiota käy uurnille. Florida, Ohio, Illinois ja Pohjois-Carolina saattavat olla ne osavaltiot, jossa itse presidentinvaalikin ratkaistaan marraskuussa. Esivaalit käydään tänään lisäksi Missourissa.

Tästä eteenpäin muuttuvat myös presidenttipelin säännöt republikaanien kisassa. Floridassa, Ohiossa ja Illinois'ssa eniten ääniä saanut ehdokas saa taakseen kaikki osavaltion puoluekokousedustajat.

Floridassa republikaaniedustajia on jaossa 99, Illinois'ssa 69 ja Ohiossa 66. Republikaanien kisa ei tänään lopullisesti ratkea, mutta päivä näyttää, millä pohjalla Donald Trumpin kannatus on varsinaisten presidentinvaalien ratkaisuosavaltioissa.

Marco Rubio pakkovoiton edessä Floridassa

Hymyilevä Marco kyltteineen
Marco Rubio ja kannattajan kyltti vaalijuhlassa Pensacolassa Floridassa 12.3.2016.EPA / Dan Anderson

Floridassa poliittisesta henkiinjäämisestään taistelee osavaltion 44-vuotias senaattori Marco Rubio.

Rubio lähti torvet soiden presidenttikisaan viime kesänä. Hän on republikaanien puoluejohdon suosikki, ja Rubio uskoi, että juuri hän olisi se ehdokas, jonka puolueen "tolkun kannattajat" valitsisivat loppupeleissä rääväsuisen Donald Trumpin vastaehdokkaaksi.

Rubio pystyi edellisenä supertiistaina voittamaan vain yhden pienenkön osavaltion, Minnesotan. Taistelussa republikaanien kakkospaikasta Rubio on kärsinyt nöyryyttäviä tappioita toiselle kuubalaistaustaiselle, Texasin senaattori Ted Cruzille.

Kotivaltiossaan Floridassa Marco Rubio on pakkovoiton edessä. Viime päivät hän on kampanjoinut ainoastaan Flordassa, muut esivaaleihin valmistautuvat osavaltiot ovat saaneet jäädä väliin. Vain voitto Floridassa pitää Rubion mukana presidenttipelissä.

Donald Trump panee Rubion ahtaalle Floridassa. Trump pitää Floridaa toisena kotivaltionaan, hänellä on Palm Beachissa äveriäs Mar-a-Lago-kartano. Miamissa Trump on sijoittanut satoja miljoonia maailmanluokan golfkentän kunnostamiseen, hotelleihin ja korkean tason asuntoihin.

Trumpin kiinteistöbisneksen taustalta löytyy myös rötöksiä ja epäselvyyksiä, mutta vastaehdokkaat eivät ole niitä tässä kampanjassa ainakaan vielä esiin nostaneet.

John Kasichilla totuuden hetki Ohiossa

Kasich ottaa selfien
Ohion kuvernööri John Kasich ottaa selfien demokraattien presidenttiehdokasta Bernie Sandersia imitoivan miehen kanssa Palatinessa Illinoisissa 9.3.2016. EPA / Tannen Maury

Ohion kuvernööriä John Kasichia arvostavat monet politiikan seuraajat niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Hän on pannut talouden kuntoon omassa osavaltiossaan, ja hänen maltillinen linjansa miellyttää monia.

Tämän vuoden räväkässä kampanjoinnissa Kasich on jauhautunut suurisuisten hampaisiin. Republikaanien ehdokaslistalla hän on vasta sijalla neljä.

Esivaalien alussa Kasich yllätti kiilaamalla itsensä New Hampshiressa heti kakkoseksi Trumpin jälkeen. Sen jälkeen jonkinlaista kannatusta on tullut vain Massachusettsissa, Michiganissa ja Vermontissa.

Kasich toivoo, että hän voisi jatkaa presidenttikisaa loppuun saakka, jolloin hän söisi ääniä inhoamaltaan Trumpilta.

Jos Kasich ei voita Ohiossa, hänen tiensä presidenttiehdokkaana päättyy.

Hillary Clinton vahvoilla Floridassa

Demokraattien puolella kisaa johtava Hillary Clinton on ennakkosuosikki Floridassa.

Florida on monessa mielessä kuin Yhdysvallat pienoiskoossa. Väestö koostuu valkoisista, latinoista ja afroamerikkalaisista. Poliittisesti Florida on kahtiajakautunut: esimerkiksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa Barack Obama sai äänistä 50,01 prosenttia ja Mitt Romney 49,13 prosenttia.

Hillary puhuu mikrofoniin
Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton puhuu kampanjatilaisuudessa Vernon Hillsissa Illinoisissa 10.3.2016. EPA / Tannen Maury

Hillary Clinton tunnetaan hyvin, ja hänellä on Floridassa paljon merkittäviä vaalirahoittajia.

Bill Clinton on tehnyt täysillä vaalityötä vaimonsa hyväksi Floridassa, ja erityisesti afroamerikkalaisten keskuudessa tällä työllä on suuri merkitys.

Bernie Sandersin puheet amerikkalaisesta vallankumouksesta eivät herätä innostusta Floridassa. Floridan latinot ovat pääosin lähtöisin Kuubasta ja Puerto Ricosta. Heille sana vallankumous tuo mieleen Kuuban ja Nicaraguan ankeuden.

Ennusteet povaavat Sandersille selvää tappiota Clintonia vastaan Floridassa. Ohiossa, Illinois'ssa, Pohjois-Carolinassa ja Missourissa Sanders menestyy ennusteiden mukaan hieman paremmin.

Jos Hillary Clinton kuitenkin voittaa kaikki viisi osavaltiota tänään, on hän käytännössä varmistanut paikkansa demokraattien presidenttiehdokkaana.

Kirjoittaja vieraili esivaalien alla Floridassa aistimassa kampanjatunnelmia. Hän toimi Yleisradion Washingtonin-kirjeenvaihtajana vuosina 1997–2002.