Fiva: Marginaalikorko taattava pankeille – Eläkevakuuttajien vahdittava riskejä

Pankkien on varauduttava siihen, että hutera talouskasvu ja heilahtelevat markkinat koettelevat tuloksentekokykyä. Työeläkevakuutuspuolen taas on alati tarkkailtava riskitasoja. Näin sanoo Finanssivalvonta.

talous
Finanssivalvonnan toimipiste Snellmaninkadulla Helsingissä
Finanssivalvonnan toimipiste HelsingissäYle

Pankkiala paransi viime vuonna kannattavuuttaan ja vahvisti vakavaraisuuttaan, ilmoittaa Finanssivalvonta. Korkokate kuitenkin laski edelleen, ja tulot ovat yhä riippuvaisempia sijoitusmarkkinoista. Fiva on arvioinut sekä pankkien että työeläkevakuuttajien tilaa Suomessa.

Johtaja Anneli Tuomisen mukaan pankkien pitää varautua siihen, että heikko talouskasvu ja poikkeuksellisen vaikea markkinaympäristö koettelevat kykyä tehdä hyvää tulosta.

Negatiiviset viitekorot ovat ankara haaste pankkisektorille, ja Finanssivalvonta on asuntoluottosääntelyn uudistamisen yhteydessä esittänyt, että pankille on lailla turvattava vähintään marginaalikorko, siis se koron osa, jonka pankki itse asiakkaalle määrittää. Jos marginaalikoron takaava sopimusehto kielletään, seurauksena voisi olla marginaalitason nousu tai korkovaihtoehtojen rajoitus, Fiva varoittaa.

Fiva korostaa, että kielto olisi kerrassaan ongelmallinen, koska laskevat korot syövät pankkien antolainauksen tuottoja enemmän kuin varainhankinnan kustannuksia.

Työeläkevakuutusyhtiöiden puolestaan on oltava erityisen valppaita riskien arvioinnissa, vaikka yhtiöiden vakavaraisuus viime vuoden lopussa olikin hyvällä tasolla. Riskitaso on nyt korkealla, ja tasoa on jatkuvasti pidettävä silmällä suhteessa vakavaraisuuteen ja tuottotavoitteeseen, korostaa johtaja Tuominen.

Viime vuonna työeläkevakuuttajien sijoitustoiminnan tuotto jäi viiteen prosenttiin, eli tuottovaatimus saavutettiin täpärästi.