Uusista rakennuksista halutaan nollaenergiataloja

Lakiesitys lähtee lausuntokierroksille ja uusi laki on tarkoitus saada voimaan jo ensi vuoden alussa. Käytännössä uudet vaatimukset vaikuttaisivat vuoden 2018 alusta rakennuslupahakemuksiin.

Kotimaa
Aurinkopaneelin sähkömittari
Yle

Kaikista uusista rakennuksista halutaan lähes nollaenergiataloja. Suunnitelmien mukaan uusien rakennusten pitäisi vuoden 2020 loppuun mennessä olla hyvin energiatehokkaita ja rakennuksissa käytettävä energia pitäisi valtaosin tuottaa uusiutuvilla lähteillä.

Suomessa uudet lait on tarkoitus säätää kuluvan vuoden aikana. Ne vaikuttavat uusiin rakennuslupahakemuksiin vuoden 2018 alusta alkaen.

Lausunnot uusista (siirryt toiseen palveluun) pykälistä pitää antaa toukokuun puoliväliin mennessä. Eduskunnalle lait on tarkoitus esitellä jo syksyllä 2016.

Nollaenergiaa kohti meneminen eli energiatehokkuuden parantaminen hidastaa ilmastonmuutosta ja kohentaa samalla energiaomavaraisuutta.

Euroopan unionin alueella nollaenergiatason tavoite on merkittävä asia, sillä noin 40 prosenttia unionin alueella käytettävästä energiasta kuluu rakennuksissa.

Suunnitellaan kunnolla ja tehdään huolella

VTT:n erityisasiantuntija Mikko Saari muistuttaa huolellisen rakentamisen merkityksestä.

– Kun rakennus on hyvin eristetty, ilmanvaihto ja rakenteet ovat kunnossa, niin hyvää tulee.

Hyvään tulokseen päästään suunnittelemalla rakennus kokonaisuutena. Saaren mukaan näin talon rakenne ja talotekniikka toimivat niin, että talo on viihtyisä ja sisäilmaltaan turvallinen ja terveellinen.

Hän suosittaa käyttämään ensin passiivisia keinoja, esimerkiksi talon rakenteet, ja vasta sitten aktiivisia keinoja, mm. tekniikka, talon energiatehokkuuden varmistamiseksi.

Lisäksi Saari kehottaa käyttämään mahdollisimman yksinkertaisia ja toimivia ratkaisuja.