Eläinlääkäri: Villiintyneiden kissojen lisääntyminen on jo ongelma

Suomessa hylätään vuosittain noin 20 000 kissaa. Osa niistä päätyy luontoon, villiintyy ja lisääntyy holtittomasti. Narttukissan sterilointileikkauksen hinta on yleensä 150 eurosta ylöspäin.

Kotimaa
Lähikuvassa seisova kissa.
Juha Kemppainen / Yle

Vaikka kissojen hylkäämistä vastaan on kampanjoitu vuosia, Suomessa hylätään tai lopetetaan Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan noin 20 000 kissaa vuodessa. Se tarkoittaa keskimäärin kymmeniä kissoja joka päivä. Osa hylätyistä kissoista löytää uuden kodin, osa joudutaan lopettamaan, mutta osa oppii elämään omillaan. Ja ne tekevät sitä mitä eläimet luonnossa tekevät: lisääntyvät.

– Ongelma alkaa olla iso. Villiintyneitä kissoja alkaa esiintyä, ja jopa kaupunkien keskustoista on raportoitu poikivista villikissoista, sanoo eläinlääkäri Suvi Heinola.

Heinola arvioi, että suurimmat ongelmat tulevat leikkaamattomista kissoista maaseudulla.

– Ne voivat lisääntyä aika holtittomasti, eikä omistaja pysty enää hoitamaan asiaa. Sen jälkeen kissat lähtevät villiintymään, ja populaatio kasvaa nopesti, hän sanoo.

Ongelman ratkaiseminen on hankalaa, sillä vaikka kissoja vietäisiin pois, muttama leikkaamaton kissa riittää aloittamaan kierteen uudelleen.

– Ratkaisu hallitsemattomasti lisääntyviin eläinpopulaatioihin onkin sterilointi, Heinola sanoo.

Kissan kastrointi tai sterilointi voidaan tehdä milloin vain. Käytännössä anestesian riskit ovat kuitenkin suuremmat alle neljän kuukauden ikäisillä kissoilla.

Eläinlääkärit leikkasivat Jyväskylässä viikonvaihteessa talkoilla sata kissaa. Tulijoita olisi ollut selvästi enemmänkin.

Suvi Heinolaa haastatteli Marika Paaso.