1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lentokonekauppa piti korkean teknologian vientilukemia ylhäällä

Korkean teknologian tuotteiden osuus Suomen viennistä on parhaimmillaan viime vuosikymmenellä ollut yli 20 prosenttia. Korkean teknologian tuotteita ovat muun muassa puhelimet, diagnoosilaitteet ja lentokoneet, joita Suomesta jälleenmyytiin Irlantiin.

Finnairin Airbus A350:n matkustamo Kuva: Juha Nurminen / Yle

Viime vuoden vilkas lentokonekauppa kasvatti sekä korkean teknologian vientiä että tuontia. Ilman Finnairin lentokonekauppoja Suomen korkean teknologian vienti olisi ollut alamäessä.

Nyt korkean teknologian tuotteiden – muun muassa röntgen-, diagnoosi-  ja mittauslaitteiden sekä elektroniikan ja tietoliikennevälineiden – vienti pysyi viime vuonna vuoden 2014 tasolla, kertoo Tullin ulkomaankauppatilasto. Tuontia oli kuitenkin 2,5 miljardia euroa enemmän kuin vientiä.

Korkean teknologian vienti oli arvoltaan lähes 3,9 miljardia euroa. Näiden tuotteiden osuus Suomen koko viennistä nousi aavistuksen 7,2 prosenttiin, kun se aiemmin oli 6,9 prosenttia. Korkean teknologian tuotteiden osuus Suomen viennistä on parhaimmillaan viime vuosikymmenen alkupuoliskolla ollut yli 20 prosenttia. 

Yhdysvallat on tämän tavararyhmän tärkein vientimaa, joskin kauppa sinne putosi viime vuonna 15 prosenttia. Vienti Venäjälle vajosi kolmanneksen ja Ruotsiin noin neljänneksen. Irlanti oli vientimaista kakkonen lentokonekaupan ansiosta.

Korkean teknologian tuotteiden osuus tuonnista kasvoi sekin viime vuonna: kymmenestä prosentista liki kahteentoista. Esimerkiksi puhelinten tuonti kiihtyi yli neljänneksen 661 miljoonaan euroon. Alle puolet puhelimista tuli suurimmasta tuontimaasta Kiinasta, noin viidennes Ruotsista.