1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Myös pääministeri Sipilän herätysliike juhlii kesällä pääkaupunkiseudulla

Rauhansanalaiset kokoontuvat heinäkuun puolivälissä Vantaalla. Seurat ovat jatkoa kahdelle uskonnolliselle suurtapahtumalle pääkaupunkiseudulla. Yksi Rauhan Sana -liikkeen jäsenistä on pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Pääministeri Juha Sipilä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Lestadiolaisen Rauhan Sana -herätysliikkeen perinteiset Suvijuhlat pidetään ensi kesänä ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa pääkaupunkiseudulla.

Liike kokoontuu heinäkuun puolivälissä Vantaalla Myyrmäen Energia -areenalle. Tavallisesti kolmipäiväinen tapahtuma on järjestetty liikkeen vankimmilla kannatusalueilla Pohjanmaalla.

Lähetysyhdistys Rauhan Sana ry:n puheenjohtaja Ari Juntunen kertoo, että juhlat haluttiin järjestää tällä kertaa pääkaupunkiseudulla, jotta mahdollisimman moni rauhansanalainen pääsisi joskus osallistumaan niihin.

– Eri paikkakunnilla juhlat profiloituvat eri järjestäjien toiveiden mukaisesti ja näin saamme niihin myös piristävää vaihtelevuutta.

– Juhlia ei kuitenkaan järjestetä suinkaan pelkästään herätysliikkeen väkeä varten, vaan ne ovat kaikille avoin tilaisuus, Juntunen huomauttaa.

Ei odoteta ihmisvyöryä

Vantaalle liike odottaa sanan äärelle 1 500–2 000 ihmistä, mikä on kuitenkin runsaasti vähemmän kuin vankimmilla kannatusalueilla pidetyissä juhlissa.

Suvijuhlilla on parhaimmillaan ollut viime vuosina noin 6 000–7 000 osallistujaa.

– Massa ei lähde pyörille liikenteeseen samalla tavalla, kuin suurimman lestadiolaisen liikkeen piiristä. Meillä ei ole ihan samanlainen traditio tässä, Juntunen kertoo.

Rauhan Sanan juhlat häviävätkin selvästi kävijämäärissä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen suviseuroihin, joilla on yleensä 60 000–80 000 sanankuulijaa.

Vapaamielisempiä kuin vanhoillislestadiolaiset

Rauhansanalaisten on kerrottu erottuvan vanhoillislestadiolaisista vapaamielisyydessä ja suvaitsevaisuudessa.

– Rauhansanalaisuudessa korostetaan omantunnonvapautta. Meillä myös korostuu se, että haluamme pitäytyä raamatun sanassa sellaisenaan kuin se on kirjoitettu, Juntunen kertoo.

Nimekkäin Rauhan Sanan liikkeen jäsen on pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Rauhansanalaisten seurat ovat jatkoa kahdelle uskonnolliselle suurtapahtumalle pääkaupunkiseudulla.

Yle kertoi viime viikolla, että Jehovan todistat ja körtit järjestävät kesän ykköstapahtumansa Helsingissä ja Vantaalla.