Koe uusi yle.fi

Lehtipuita tuhoava kuoriainen tuottaa jälleen päänvaivaa – Tavarakuljetuksiin muutoksia

Vantaalla rajoitetaan puutavaran siirtoa aasianrunkojäärän vuoksi. Kiinasta kotoisin olevaa, lehtipuita vioittavia kuoriaisia löydettiin Itä-Vantaalta viime syksynä.

Kotimaa
Pakkausmateriaalin mukana Suomeen levinnyt aasianrunkojäärä.
Ville Welling

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on muodostanut Itä-Vantaalla havaitulle aasianrunkojäärien esiintymisalueelle kahden kilometrin suojavyöhykkeen.

Alueelta saa kuljettaa lehtipuuta pois vain esimerkiksi hakkeena, koska puutavarassa tai niiden oksissa voi piillä eläviä aasinrunkojääriä.

Kovakuoriaisia löydettiin viime syksynä Kolohongan teollisuusalueelta. Talven aikana on kaadettu ja tutkittu esiintymäalueen läheisyydestä kaikki lehtipuut. Jäärää todettiin kaikkiaan 12 puusta.

Puuta saa käyttää alueen sisällä

Nyt rajatulla alueella sijaitsee muun muassa Honkanummen hautausmaa ja se ulottuu Sipoonkorven kansallispuiston reunaosiin.

Rajatulta alueelta ei tarvitse kaataa lehtipuita aasianrunkojäärän vuoksi. Jos puita joudutaan muista syistä kaatamaan, puutavaran saa käyttää alueen sisäpuolella ilman rajoituksia.

– Jos puutavaraa halutaan siirtää alueen ulkopuolelle, on se käsiteltävä mahdollisen jäärän tuhoamiseksi. Haketuksen lisäksi puutavara voidaan käsitellä esimerkiksi kuorimalla ja kuumentamalla, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Evirasta.

Ulkopuolelle vienti vaatii luvan

Eviran sivuilla on tietoa yrittäjistä, jotka kaatavat ja keräävät alueen puutavaraa haketusta varten. Sivuilla myös ilmoitetaan, jos alueelle jatkossa perustetaan yleisiä kaikille asukkaille tarkoitettuja puutavaran keruupaikkoja.

– Rajoitus koskee yleisimpiä lehtipuita mutta ei useimpia hedelmä- ja koristekasveja eikä havupuita, koska niissä jäärä ei lisäänny, sanoo Virtanen.

Vain poikkeustapauksissa puutavaraa voidaan kuljettaa alueen ulkopuolelle, esimerkiksi sahalle. Tähän tarvitaan Eviran lupa.

Evira lähettää viikolla 11 alueella sijaitseville noin 20 000 taloudelle ja yritykselle kirjeen aluetta koskevista rajoituksista.

Tarkastuksia jatketaan Etelä-Suomessa

Aasianrunkojäärä on vaikeasti hävitettävä lehtipuiden kovakuoriainen.

Kevään ja kesän aikana aasianrunkojääriä etsitään Vantaan rajatun alueen lisäksi myös muualla Etelä-Suomessa.

Tarkastettavia riskikohteita ovat Kiinasta suuria määriä tavaraa tuovien yritysten varastojen lähiympäristöt.