1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Rovaniemeläinen sähkömoottorikelkka voitti mestaruuden Yhdysvalloissa

Lapin ammattikorkeakoulussa Rovaniemellä kehitetty sähkömoottorikelkka eSled on voittanut Clean Snowmobile Challenge -kilpailun Michiganissa Yhdysvalloissa. Lapin ammattikorkeakoulun joukkue löi toistamiseen 20 pohjoisamerikkalaisen yliopiston joukkueet.

tekniikka
Lapin ammattikorkeakoulun sähkömoottorikelkka kilpailemassa Yhdysvalloissa maaliskuussa 2016.
Lapin ammattikorkeakoulu

Kilpailussa mitataan sähkökelkkojen suorituskyvyn eri osa-alueita kuten kiihtyvyyttä, vetomassaa, vetokykyä, käsiteltävyyttä, muotoilua, päästöttömyyttä, kylmäkäynnistystä ja taloudellisuutta. Myös muotoilu oli yksi kilpasarja. Lappilaistiimin saavutukseksi tuli kokonaiskilpailun voitto toisena vuonna peräjälkeen.

Viime vuonna Lapin ammattikorkeakoulun tiimi oli kautta aikain ensimmäinen eurooppalainen kilpailun 15-vuotisessa historiassa. Tänä vuonna kilpailutiimejä kelkkoineen on kokoontunut Michiganin Houghtoniin Lapin ammattikorkeakoulun lisäksi 20 yliopistosta Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Esled-projekti alkoi jo vuonna 2010 Arctic Power-tutkimusryhmässä, kun kyselyt päästöttömästä ja hiljaisesta kelkasta lisääntyivät. Kelkan kaupallistamiskonseptia valmistellaan paraikaa yhdessä Tekesin kanssa.

Arctic Power on Lapin ammattikorkeakoulun talvi- ja kylmäteknologian tutkimusryhmä ja kehittämisympäristö.

Lue seuraavaksi