Yli 80 prosenttia Syyrian lapsista on kärsinyt sodasta – kolmannes ei ole rauhaa nähnytkään

Jopa seitsenvuotiaita lapsia värvätään aseisiin. Köyhyyden vuoksi palkka on suuri houkutin.

Syyria
Itkevä pikkupoika ja muita vakavan näköisiä lapsia.
Syyrialaisia pakolaislapsia Turkin suljetulla rajalla helmikuussa. Sedat Suna / EPA

YK:n lastenapujärjestön Unicefin mukaan yli 80 prosenttia Syyrian lapsista on joutunut kärsimään sisällissodasta, jossa on tällä viikolla alkamassa kuudes vuosi.

Kuolemien, vammautumisen ja pakolaisuuden lisäksi sota on aiheuttanut paljon muutakin pahaa Syyrian lapsille. Moni on jäänyt orvoksi ja yhä useampi joutuu köyhyyttään töihin tai päätyy alaikäisenä naimisiin, Uncefin tuore raportti (siirryt toiseen palveluun) listaa.

2,8 miljoonalta lapselta on koulunkäynti katkennut, ja yhä useampi ja yhä nuorempi lapsi päätyy sotilaaksi joko hallituksen asevoimiin tai kapinallisryhmiin, raportti kertoo.

Lapsisotilaat ovat yhä nuorempia

Värväytyville lapsille lupaillaan jopa 350 euron kuukausipalkkaa. Houkutin on iso, sillä lähes seitsemän miljoonaa syyrialaislasta elää köyhyydessä.

Unicefin viime vuonna varmistamista lapsivärväyksistä yli puolessa sotilaaksi päätyi alle 15-vuotias. Toissa vuonna niin nuorten osuus oli alle viidennes. Nuorimmat ovat vain seitsenvuotiaita.

Lapsia koulutetaan niin taistelutehtäviin kuin kuljettamaan ja huoltamaan aseita, vartioimaan ja hoitamaan ja evakuoimaan haavoittuneita. Heistä on tehty myös tappajia, jopa teloittajia, raportti kertoo.

Seitsemän miljoonaa lasta elää köyhyydessä

Kolmannes alle 18-vuotiaista syyrialaisista eli 3,7 miljoonaa lasta on syntynyt kansannousuna alkaneen ja sisällissodaksi yltyneen konfliktin aikana.

Heistä ainakin 811 000 on joutunut pakenemaan kotimaastaan ja 200 000 asuu Syyriassa piiritetyillä alueilla.

– Viitenä sodan vuonna miljoonat lapset ovat joutuneet aikuistumaan liian nopeasti ja aivan liian varhain, sanoo Unicefin Lähi-idän- ja Pohjois-Afrikan-aluejohtaja Peter Salama.