yle.fi-etusivu

Anvia ajautui yt-neuvotteluihin

Tietoliikenneyhtiö Anvia aikoo vähentää väkeään 70 henkilötyövuoden verran. Vähennysaikeet kohdistuvat 350 henkilöön. Muun muassa asiakaspalvelun henkilöstö on rajattu yt-neuvotteluiden ulkopuolelle.

talous
Anvian tietoverkon konehuone.
Mirva Korpela / Yle

Tieto- ja viestintäteknologia-alan yritys Anvia aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Tuotannollisten ja taloudellisten syiden arvioidaan johtavan enintään 70 henkilötyövuoden vähentämiseen. Neuvotteluiden piirissä on noin 350 henkilöä Anvia Oyj:stä, Anvia Telecom Oy:stä ja Anvia IT-palvelut Oy:stä. Niiden ulkopuolelle jää muun muassa asiakaspalvelun henkilöstö.

– Vaikka tietoliikenne ei ole kovin suhdanneherkkä ala, usean vuoden laskusuhdanne ja julkisen sektorin säästötoimenpiteet näkyvät Anvian palveluiden myynnissä. Koska taloustilanteessa ei ole odotettavissa nopeaa käännöstä parempaan, joudumme valitettavasti hakemaan säästöjä ja sopeuttamaan myös henkilöstökustannuksia, sanoo Anvian toimitusjohtaja Mika Vihervuori yhtiön tiedotteessa.

Samalla laajentumassa

Anvia on tällä hetkellä Suomen neljänneksi suurin teleoperaattori, jolla on omia kuituverkkoja Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakunnissa. Yhtiö tavoittelee parhaillaan laajentumista kansalliseksi operaattoriksi ja Anvia ryhtyy rakentamaan kuituverkkoja suomalaisiin kasvukeskuksiin.

Laajentumisen mahdollistamiseksi Anvia Oyj on sopinut Finda Oy:n kanssa järjestelystä, jonka myötä Finda Oy:stä tulee Anvia Telecom Oy:n osakkeenomistaja 42 prosentin osuudella. Vastikkeeksi Finda suuntaa osakeannin Anvia Oyj:lle.

– Teleliiketoiminnan laajentuminen muualle Suomeen huomioidaan myös neuvotteluissa. Sen tarvitsemat henkilöstöresurssit ovat tässä vaiheessa vielä kuitenkin vähäiset ja keskittyvät pääasiassa suunnitteluun, markkinointiin ja myyntiin, Anvia tiedottaa.

Asentajat ihmettelevät yt-kutsun nopeutta

Anvian yt-neuvottelujen yhteydessä keskustellaan myös asennustoiminnan siirrosta tytäryhtiöön. Anvian asentajien pääluottamusmies Heikki Mäki-Valkama ihmettee yt-kutsun nopeutta. Mäki-Valkaman mukaan juuri perustetun tytäryhtiö Virian organisaatio ei ole edes selvillä, kun kutsu jo kävi yt-pöytään.

– Aika vikkelästi tässä nyt tapahtuu. Ensin olisi pitänyt laittaa yhtiö pyörimään, mutta kyllähän sen näinkin voi aloittaa. En tiedä mikä on parasta, Heikki Mäki-Valkama miettii.

"Ei tässä ole hetkeen enää laskettu näitä"

Heikki Mäki-Valkamalle tämänkertainen yt-kutsu tuli enemmän yllätyksenä kuin odotettuna.

– On se sillä tavalla yllättävä, että luulisi yhtiöllä olevan nyt muutakin tekemistä, Heikki Mäki-Valkama vinkkaa viime viikkojen uutisiin.

Mäki-Valkama laskee istuneensa lähes tulkoon joka toinen vuosi yt-pöydässä.

– Ei tässä ole hetkeen enää laskettu näitä, Heikki Mäki-Valkama kuvaa yt-kutsujen määrää.

Paljonko väkeä sitten on Anviasta viime vuosina vähentynyt, sitä on asentajien pääluottamusmiehen mukaan vaikea laskea.

– En tiedä, onko väkeä vaihdettu vai mitä, mutta monta sataa on hävinnyt, mutta tilallekin on tullut, Heikki Mäki-Valkama sanoo.

Artikkeliin on lisätty asentajien pääluottamusmiehen Heikki Mäki-Valkaman kommentit 14.3.2016 klo 13.31.