Arboretum herää kevääseen – Puutarhurit aloittivat työnsä Tampereella

Ensimmäisenä katsastetaan puisto talven jäljiltä. Pian alkavat puiden ja pensaiden leikkaukset. Ruusujen leikkaus alkaa toukokuussa.

luonto
Arboretumin ruusutarhan ympärille pystytettiin talven ajaksi verkko suojaamaan jäniksiltä.
Anne Savin / Yle

Sitten taas odotellaan sormet ristissä, että mitä sieltä nousee.

Anni Toikkanen

Puutarhurit ovat aloittaneet työnsä Hatanpään Arboretumissa Tampereella. Ensimmäisenä katsastetaan talven vauriot. Pian päästään leikkaamaan puita ja pensaita.

Hatanpään Arboretumin talvi alkaa taittua kohti kevättä, sillä puutarhurit ovat palanneet puistoon. Maanantaina ensimmäistä kertaa puistossa pitkästä aikaa käynyt Anni Toikkanen kertoo, että puistoon on mukava palata pitkän talven jälkeen.

– Toisaalta tuntuu, ettei pois ole ollutkaan, mutta toisaalta takana on pitkä ja pimeä talvi. Tosi kiva, kun on näin valoisaa ja puisto ottaa vastaan auringonpaisteella.

Aurinko paistaa Hatanpään Arboretumin opastauluun.
Kevätaurinko paistaa Hatanpään Arboretumissa.Anne Savin / Yle

Hän pani merkille myös puistossa risteilevät polut.

– Puisto pitää varmasti talvellakin hyvin pintansa lenkkeilijöiden osalta. Tämä on mukava paikka käyskennellä talvellakin, vaikka kaikkia teitä ei ole aurattu niin tietyt polut ovat aina tallattuja.

Itse ruusutarhasta ei onneksi löytynyt jälkiä, koska sitä suojelemaan on pystytetty korkea aita.

– Näille kävisi hassusti, jos ei laittaisi aitoja. Jänikset söisivät ruusut makeina paloina, ja jo alkusyksystä ensimmäiset jänikset ehtivät käydä napsimassa täällä ennen verkkojen pystyttämistä, Toikkanen kertoo.

Ruusujen leikkaaminen alkaa toukokuun alkupuolella.

– Sitten taas odotellaan sormet ristissä, että mitä sieltä nousee, nauraa Anni Toikkanen.

Leikkaamista ja auringolta suojaamista

Ruusujen hyvinvoinnista vastaavan Anni Toikkasen silmät tekevät tarkastusta talven jäljeltä myös muualla puistossa.

– Ensimmäisenä katsotaan, onko painavan lumen jäljiltä oksia revennyt puista tai pensaista, ja samalla kartoitetaan leikkaustarpeita.

Vaikka moni on jo odottanut kevätaurinkoa, niin puutarhassa toivotaan maltillista lämpötilojen nousua.

– Kyllähän se vähän jännittää, ettei kasvukausi lähtisi käyntiin liian aikaisin. Vielä on kovin aikaista, ja tulossa voi olla kylmiäkin kausia.

Kaikki kasvit eivät myöskään pidä suorasta auringon valosta.

– Esimerkiksi rodot eli alppiruusut kannattaa peittää varjostuskankailla kovimmalta auringolta. Kasvit alkavat auringossa haihduttaa vettä, mutta jäisestä maasta ei vielä ole saatavilla uutta, jolloin kasvi voi kuivua ja palaa liiassa auringossa.