Miksi One Wayn sauvoista löytyi lasikuitua? Toimitusjohtaja vastaa tiedotteella

One Wayn toimitusjohtaja kommentoi tiedotteella Ylen juttua suksisauvojen materiaalin hiilikuitupitoisuuksista.

Kotimaa
Suksisauva One Way Diamond
Derrick Frilund / Yle

Yle julkaisi viime viikon tiistaina jutun, jossa käsiteltiin suksisauvojen hiilikuitupitoisuuksia. Ylen VTT:ltä tilaaman tutkimuksen mukaan kaksi One Way -yrityksen sauvaa sisälsi vähemmän hiilikuitua kuin niiden markkinoinnissa väitetään.

Yle haastatteli jutun yhteydessä yrityksen toimitusjohtajaa Andreas Bennertiä, joka lupasi selvittää asiaa Kiinan tehtailla vieraillessaan. Hän oli Kiinassa viime viikolla.

Viime perjantaina suomeksi ja englanniksi julkaisemassaan tiedotteessa Bennert sanoo, että yritys on jakanut ”kuluttajille oikeaa informaatiota” ja korostaa, että yrityksen sauvat ”vastaavat teknisiä spesifikaatioita”.

Yle kertoi jutussaan, että Diamond 9 Max -sauvaa markkinoidaan sataprosenttisena hiilikuitusauvana, mutta VTT:n testin mukaan sen lujitteiden massasta 20 prosenttia oli lasikuitua ja loput hiilikuitua.

One Way kertoo tiedotteessaan, että yritys käyttää tuotteiden valmistuksessa japanilaisia Diamond Carbon Prepreg -aihiota. Aihio on kuin hiilikuidusta ja epoksista tehty matto, joka valmistuksessa kääritään muotin ympärille.

– Sauvoissa aikaisempina vuosina käytetty ilmaus ”100 % hiilikuitua” on peräisin Diamond Carbon Prepreg -aihiosta. Diamond Carbon Prepreg -aihion kuitumateriaali on 100-prosenttisesti hiilikuitua, Bennert toteaa tiedotteessaan.

Bennertin mukaan One Way -sauvojen valmistuksessa on käytetty pientä määrää lasikuitua, mutta lasikuitu ei ole hiilikuidun korvike, vaan lasikuitumatolla lisätään sauvojen iskunkestävyyttä.

Ylen jutussa oli mukana myös muita testattuja halvempi Diamond 740 -malli. One Way korostaa, että sauva on edullinen sauva, jota ei pidä verrata aktiivihiihtäjien sauvoihin.

Yle kertoi jutussaan, että One Wayn Diamond 740 -mallin sauvassa hiilikuitua oli alle 10 prosenttia lujitteiden massasta, vaikka valmistaja kertoo nettisivuillaan sauvan materiaalin olevan 40-prosenttisesti hiilikuitua. Tulos kävi ilmi VTT:n Expert Services -yksikön tekemissä materiaalitutkimuksissa.

Jutussa kerrotiin, että sauvan ylä- ja alapäästä otetuissa näytteissä ei ollut hiilikuitua edes prosentin verran, mutta sauvan keskeltä otetusta näytteessä oli hiilikuitua 11 prosenttia lujitteiden massasta ja 7 prosenttia materiaalin massasta.

– Diamond 740 -sauvassa on 40 % hiilikuitu-prepreg-aihio 90–100 cm matkalla sauvan keskellä, sauva on muutoin lasikuitua, kuvaa Andreas Bennert tiedotteen tekstissä.

Hiilikuitua käytetään suksisauvojen lujitemateriaalina, koska se tuo sauvaan hiihtäjien arvostamia ominaisuuksia eli keveyttä ja jäykkyyttä. Hiilikuitu on kuitenkin lasikuitua huomattavasti kalliimpi materiaali. Lujitekuitujen välissä on sidosaineena epoksia, jonka ansiosta materiaalista pystytään tekemään halutun muotoisia tuotteita.

One Wayn tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan yrityksen kotisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

15.3.2016 kello 7.55: Juttua korjattu 10. kappaleen kohdalla, ettei näytteissä ollut hiilikuitua edes prosentin verran – ei lasikuitua kuten aiemmin mainittiin.