1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sipilä osallistuu PAMin ratkaisevaan kokoukseen

Pääministeri Juha Sipilä osallistuu torstaiaamuna Palvelualojen ammattiliiton hallituksen kokoukseen, jossa PAM käsittelee kertaalleen torjumaansa kilpailukykysopimusta. Asia vahvistettiin Yle Uutisille pääministerin esikunnasta.

politiikka
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha SipiläJarno Kuusinen / AOP

Palvelualojen ammattiliitto PAM käsittelee kilpailukykysopimusta torstaiaamuna kello yhdeksän alkavassa hallituksensa kokouksessa.

Pääministeri Sipilä on aiemmin kertonut olevansa valmis osallistumaan tuohon kokoukseen, jos kalenterit saadaan "mätsäämään". Nyt Sipilän esikunnasta vahvistetaan, että Sipilä aikoo osallistua.

– Kyllä me Brysselin matka niin suunnitellaan, että hän menee ensiksi sinne (PAMin hallitukseen), Yle Uutisille kerrotaan.

Samana päivänä käynnistyy EU:n huippukokous, johon Sipilä rientää suoraan PAMin hallituksen kokouksesta.

PAMissa tieto Sipilän osallistumisesta otetaan tyytyväisenä vastaan.

– Varmasti hallituksemme arvostaa sitä, että on mahdollisuus keskustella suoraan, koska tässä on ollut epäluottamusta ja epäluuloisuutta hallitusta kohtaan, toteaa PAMin toiminnanjohtaja Jyrki Konola.

PAMin hallitus torjui kilpailukykysopimuksen kokouksessaan 4. maaliskuuta. EK ilmoitti pian, ettei sopimusta voida viedä eteenpäin, ellei suurempi osa SAK:n liitoista ole mukana.

Veronalennusilmoitusta tuskin vielä luvassa

PAM on viestinyt, että hallitukselta tarvitaan konkreettisia lisätietoja, jotta liitto käsittelisi uudelleen suhtautumisensa kilpailukykysopimukseen. Erityisesti PAM kaipaa varmuutta veronalennuksista, jotka kompensoisivat sosiaaliturvamaksujen korotuksia palkansaajille.

Yle Uutisten tietojen mukaan maan hallituksella ei ole aikomusta käsitellä mahdollista veronalennusvaraa ainakaan muodollisesti ennen PAMin torstain kokousta.

Työmarkkinajärjestöjen sopimat päälinjat niin sanotusta Suomen palkkamallista ovat niin yleisluontoisia, ettei euromääräistä veronalennusvaraa ainakaan niiden pohjalta voida suoraan laskea.

Paljon jää siis sen varaan, mitä pääministeri Sipilä PAMin hallituksen jäsenille torstaina ilmoittaa. Vasta sitten selviää, ottaako PAM koko asiaa uuteen käsittelyyn.

– Varmasti keskustellaan ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta. Mutta se, että tekeekö PAM tästä uuden päätöksen, sitä ei ole vielä päätetty, liiton toiminnanjohtaja Jyrki Konola toteaa.

Lue seuraavaksi