Olavi Mäenpään katupartiolaishuppari hämmentää valtuutettuja

Sinivalkoista Rintamaa edustava Olavi Mäenpää saapui valtuustoryhmien puheenjohtajien kokoukseen katupartiojärjestö Soldiers of Odinin hupparissa. Asia on herättänyt kollegoissa pahennusta ja vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Kotimaa
Olavi Mäenpää
Olga Pihlman / Yle

Kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpään asuvalinta herättää hämmennystä valtuustokollegoissa Turussa. Sinivalkoista Rintamaa edustava Mäenpää oli pukeutunut katupartiojärjestö Soldiers of Odinin huppariin valtuustoryhmien puheenjohtajien kokouksessa maanantaina.

Rasistisen katupartion hupparissa hyppely ei sovi rasismin vastaisen sitoumuksen allekirjoittaneille valtuutetuille.

Lauri Kattelus

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lauri Kattelus tuomitsee Mäenpään esiintymisen. Kattelus vetoaa valtuustoryhmien yhdessä allekirjoittamaan Turku-sopimukseen.

– Rasistisen katupartion hupparissa hyppely ei sovi rasismin vastaisen sitoumuksen allekirjoittaneille valtuutetuille. Olavi Mäenpää on allekirjoittanut valtuustoryhmien yhteisen rasismin vastaisen sitoumuksen.

– Itse olen tottunut siihen, että sitoumuksista pidetään kiinni. Omankädenoikeuteen ja rasistiseen vastakkainasetteluun yllyttävän Soldiers of Odin -järjestön tunnusten esittely ei ole millään tavalla sitoumuksen hengen eikä velvoitteiden mukaista, Kattelus sanoo tiedotteessaan.

Vasemmistoliiton Li Andersson on myös kiinnittänyt huomiota Olavi Mäenpään pukeutumiseen Facebook-sivullaan. Anderssonin päivitys on synnyttänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Mäenpää ei näe asiassa ongelmaa

Olavi Mäenpää kertoo Ylelle, että Suomessa saa pukeutua vapaasti. Mäenpään mielestä hänen asuvalintansa ei ole ristiriidassa Turku-sopimuksen kanssa.

Siitä ei ole todisteita, että Soldiers of Odin olisi rasistinen järjestö.

Olavi Mäenpää

– Siitä ei ole todisteita, että Soldiers of Odin olisi rasistinen järjestö, Mäenpää toteaa.

Olavi Mäenpää palasi Turun kunnallispolitiikkaan parisen viikkoa sitten. Mäenpää vetäytyi syrjään marraskuussa, kun häntä alettiin epäillä väärennyksistä ja väärennettyjen asiakirjojen käytöstä Turun vuoden 2012 kuntavaaleissa.

Lopulta Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi Mäenpään väärentäneen kolme kuntavaalien ehdokasasettelyyn liittyvää valitsijayhdistyksen asiakirjaa. Hänet tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä väärennyksestä.