1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ennusteet koivun siitepölystä vaihtelevat

Koivun siitepölyennusteet vaihtelevat laskentatavan mukaan. Norkkolaskennat lupailevat tavallista vähemmän koivun siitepölyä, kun taas Turun yliopiston aerobiologian yksikön mallit ennustavat koivulle normaalia siitepölykevättä.

Kotimaan uutiset
Koivun norkkoja.
Mikko Savolainen / Yle

Vaikka Suomessa pähkinäpensaan tai lepän kukinta ei vielä ole tänä keväänä alkanut, ilmassa on ollut jo ajoittain (siirryt toiseen palveluun) molempien siitepölyä. Etelästä tulleet ilmavirtaukset ovat tuoneet siitepölyä mukanaan.

– Lähipäivinä on luvattu lämmintä, joten pähkinäpensaskin saattaa aloittaa kukintaansa. Leppä aloittaa varmaan aika pian pähkinäpensaan perään, sanoo tutkimusavustaja Sanna Pätsi Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

Norkoista ja malleista ennustetaan tulevaa kautta

Tulevaa siitepölykautta voi ennustaa edellisen vuoden perusteella.

– Jonkun verran pystymme arvioimaan, mitä voimme odotella. Pähkinäpensas, leppä ja koivu tekevät norkot jo edellisenä kesänä odottamaan kevään kukintaa, kertoo Sanna Pätsi.

Luonnonvarakeskus on tehnyt jo norkkolaskentoja, joista voidaan päätellä, millainen tulee olemaan koivun tuleva siitepölykausi. Tänä keväänä tehdyt norkkolaskennat lupailevat, että koivun siitepölyä tulee olemaan keskimääräistä vähemmän.

Tulevaa kautta ennustetaan myös Turun yliopiston aerobiologian yksikön malleilla. Mallien mukaan tulossa olisi normaali vuosi.

Lisäksi kaukokulkeumat voivat vaikuttaa hetkellisesti huomattavastikin koivun siitepölyn määrään.

– Malli on aina malli, eli tietokoneen laskema ennuste. Norkkolaskennat perustuvat siihen, mitä on havaittu ulkona ja niihin ehkä voi luottaa enemmän. Mutta toki niissäkin voi olla alueellista vaihtelua, sanoo Pätsi.

Lue seuraavaksi