Ei kiitos, en polta – Helsinkiläiset vanhemmat luopuvat tupakasta

Päivittäinen tupakointi helsinkiläisissä lapsiperheissä on vähentynyt rajusti viime vuosina. Yksi syy on valistus. Kaikkiaan pääkaupungissa tupakoidaan vähemmän kuin muualla maassa.

Kotimaa
Äiti antaa suukon lapselle.
Henrietta Hassinen / Yle

Savuton Helsinki, Tupakoinnin ehkäisy- ja vähentämisohjelma Helsinkiin 2007-2015, on osaltaan purrut lapsiperheissä tuprutteluun.

Esimerkiksi päivittäin tupakoivien raskaana olevien naisten osuus on vähentynyt 10,6 prosentista 6 prosenttiin.

Hienoja lukuja on myös nähty 1-vuotiaan lapsen tarkastuksen yhteydessä: äitien tupakointi väheni kymmenestä prosentista lähes puoleen ja isienkin noin 15 prosentista 9 prosenttiin.

Myönteistä kehitystä on havaittu nuorissakin. Peruskoulun 9. luokan oppilailla tupakan poltto supistui 19 prosentista 12 prosenttiin vuosina 2004-2013.

Sauhuttelu yleisempää muualla maassa

Samaan aikaan lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoilla pudotus oli 14 prosentista 8 prosenttiin. Ammatillisten oppilaitosten ensimmäisen vuoden opiskelijoilla pudotus oli vain pari prosenttia.

Myös helsinkiläisen aikuisväestön tupakoinnin vähentyminen oli ohjelman keskeisenä tavoitteen ja se toteutui: 14 prosenttia helsinkiläisestä aikuisväestöstä tupakoi päivittäin vuonna 2014. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koko maan aikuisväestöstä 16 prosenttia tupakoi.

Tupakoinnissa on sen vähenemisestä huolimatta edelleen väestöryhmittäisiä eroja.

Haasteena on esimerkiksi saada ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret tumppaamaan.

Työtä riittää myös uusien nikotiinituotteiden ja nuuskan käytön ehkäisyssä ja vähentämisessä sekä raskaana olevien tupakoinnin ehkäisemisessä ja vähentämisessä.