Ilmainen ehkäisy vähentäisi ei-toivottuja raskauksia ja säästäisi veronmaksajien rahoja

Yksi abortti maksaa vähintään tuhat euroa. Lapin korkeat aborttiluvut halutaan alas ilmaisen ehkäisyn avulla.

Kotimaa
Kondomeja kondomi
Mari Itkonen / Yle

Lappiin halutaan maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille, jotta Lapin korkeat aborttiluvut saadaan laskuun. Ilmainen ehkäisy säästäisi myös veronmaksajien rahoja, jokainen abortti maksaa ainakin tuhat euroa.

– Kunnat varmasti säästäisivät rahaa tarjoamalla maksutonta ehkäisyä nuorille. Lääkkeellinen keskeytys on edullisin, mutta tulee siitäkin kustannuksia. Poliklinikkakäynti maksaa potilaalle ja sairaslomasta tulee kuluja. Noin joka kymmenes raskaudenkeskytys johtaa komplikaatioihin, kertoo Lapin keskussairaalan naistentautien ylilääkäri Katja Hämeenoja.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien aborttiluvut ovat vuosia olleet maan korkeimmat, vaikka aborttien määrä on laskussa. Eniten keskeytyksiä tehtiin THL:n tilastojen mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä: 11,6 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysiässä (15-49-vuotiaat) olevaa naista kohden. Lapin sairaanhoitopiirissä luku oli miltei sama (11/1 000). Alle 20-vuotiaille tehtiin keskeytyksiä eniten Lapin sairaanhoitopiirissä (12,5/1 000).

– Vaikka edelleen olemme keskeytystilastojen kärjessä, kuitenkin Lapin ja Länsi-Pohjan piireissä yleissuunta on hyvä, alamme lähestyä maan keskiarvoa. Se on 8,5 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista (15-49-vuotiaat) kohti .

Lapissa ilmaista ehkäisyä tarjotaan nyt Keminmaassa, Torniossa, Ylitorniolla ja Tervolassa. Kemissä asia on valmistelussa ja Kittilässä asiaa harkitaan.

Seksuaaliterveyshanke kampanjoi

Rovaniemen ja Kemin kaupunkien, Lapin ammattikorkeakoulun sekä Lapin sairaanhoitopiirin yhteinen Lapin seksuaaliterveyshanke esittää, että kunnat säästävät tarjoamalla maksuttoman ehkäisyn nuorille. THL:n rahoittama hanke haluaa vakuuttaa kunnat ilmaisen ehkäisyn järkevyydestä.

Hankkeella on muitakin tavoitteita seksuaaliterveyden kohentamiseksi. Esimerkiksi seksuaalikasvatus tulisi aloittaa aiemmin.

– Pojat alkavat kiinnostua seksuaalisuudesta paljon aiemmin kuin olemme luulleet. Seksuaalikasvatusta tulee antaa jo ihan pienillekin, tietenkin lapsen kehitystasolle sopivalla tavalla. Tavoite on, että voisimme puhua seksuaalisuudesta arkipäiväisesti ja toisia kunnioittaen, sanoo hankkeen yhteyshenkilö Sirkka Havela Lapin ammattikorkeakoulusta.

Keskeytysten lukumäärä on laskenut viime vuosina ja oli vuonna 2014 alimmillaan yli 15 vuoteen. Erityisesti alle 20-vuotiaiden keskeytysten määrä on vähentynyt 2000-luvulla. Eniten keskeytyksiä tehtiin yhä 20-24-vuotiaille (16,8/1 000 vastaavanikäistä naista).

Vaikka raskaudenkeskeytysten kokonaismäärä maassa on laskenut, kasvaa toistuvien keskeytysten osuus edelleen. Vuonna 2014 useampi kuin joka kolmas (36 %) raskaudenkeskeytyksistä tehtiin naisille, joille oli tehty keskeytys jo aiemmin. Alle 20-vuotiaista 12 prosentille oli tehty aikaisempi keskeytys.

Pohjoismaista Suomessa tehdään vähiten abortteja, Ruotsissa eniten.