"Kenenkään ei kuulu olla niin kipeä eikä kivun kuulu olla jokapäiväistä" – endometrioosi jää usein diagnosoimatta

Yleisyydestään huolimatta endometrioosi on vielä monelle vieras sairaus. Kauhajokelaisen Anna Kuparisen kohdalla kesti kymmenen vuotta, ennen kuin syy oireisiin selvisi. Nyt näyttää vaihteeksi valoisalta, kun viime vuonna tehty leikkaus on helpottanut kipuja ja myös lapsettomuushoidot onnistuivat.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Kauhajokelainen Anna Kuparinen sairasti tietämättään endometrioosia vuosia ennen varsinaista diagnoosia. Runsaat kuukautiset, lamaannuttava kipu kuukautisten aikaan ja monet muut vaivat olivat kivuliasta arkipäivää. E-pillerit pitivät sairauden kurissa pitkään, mutta niiden lopettaminen sai endometrioosin kasvun suorastaan räjähtämään.

– Siitä alkoivat muun muassa suolisto-oireet ja selkäkivut. Oireiden ollessa niin jokapäiväisiä niihin oli turtunut ja tyytynyt. Ajattelin, että tämä nyt vain on tätä.

Vasta kolmas lääkäri löysi syyn jatkuville kivuille, väsymykselle ja suolisto-oireille. Anna kannustaakin käymään useammalla lääkärillä mikäli oireille ei löydy selitystä. Välillä endometrioosi on hankalaa löytää jopa ultraäänikuvan tai magneettikuvauksen kautta.

– Kenenkään ei kuulu olla niin kipeä eikä kivun kuulu olla jokapäiväistä!

Taistelua kivun kanssa ja sitä vastaan

Arviolta 5-10% hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa kohdun limakalvon pesäkesirottumatautia endometrioosia. Sen ajoittain vaikea diagnosointi jättää monen kärsimään kivuista tietämättä, mistä on kyse ja mistä voisi saada apua.

Endometrioosiyhdistyksen sivulla sairauden oireiksi mainitaan muun muassa välivuodot, runsaat ja kivuliaat kuukautiset, yhdyntäkipu, krooninen kipu alavatsan, sukupuolielinten ja lantion alueella, selkäkivut, krooninen väsymys ja pahoinvointi. Hulluimmillaan endometrioosikiinnikkeet voivat kiinnittää elimiä toisiinsa ja aiheuttaa ilmarinnan tuomia hengitysvaikeuksia.

– Diagnoosin myötä mulle selvisi, että jatkuvat selkäkivut ja väsymys saattoivatkin olla osa juuri tätä sairautta. Oireiden kanssa oli jotenkin oppinut elämään ja sitä vaan ihmetteli, että miksi mulla on niitä niin paljon ja usein.

Anna kärsi lamaannuttavista kuukautiskivuista ja vuotopäivinä ei aina päässyt edes ylös sängystä.

– Kipu oli todella kokonaisvaltaista, koko kroppa oli ihan liekeissä eikä mitkään särkylääkkeetkään aina auttaneet. Se on vaan kivun kanssa selviämistä.

Endometrioosi elää synkassa kuukautiskierron mukaan reagoiden estrogeenitason nousuun ja laskuun. Endometrioomapesäkkeet paksuuntuvat estrogeenitason kohotessa ja väärässä paikassa kasvava kudos ei pääse poistumaan elimistöstä vuotona. Oireita pyritäänkin helpottamaan usein pitämällä kuukautiset kokonaan pois tai pienentämällä vuotoa.

Täysin endometrioosista ei parane koskaan, mutta oireita voidaan helpottaa hormonihoidoilla ja usein endometrioosipotilas päätyy myös leikkauspöydälle.

Oireista kivuliain särkee sydämen

Sairauden yksi psyykkisesti kivuliaimmista oireista on lapsettomuus. Endometrioosiyhdistyksen mukaan noin puolet endometrioosia sairastavista kärsii lapsettomuudesta ja monesti sairaus todetaankin lapsettomuushoitojen yhteydessä. Näin kävi myös Annalle.

– Diagnoosin saamiseksi meni kymmenen vuotta. Vuoteen 2014 asti vuosittain lääkäriltä kyselin ratkaisua järkyttäviin kuukautiskipuihin, mutta lääkäri ei oikein koskaan puuttunut niihin. Konkreettisemmaksi asia muuttui, kun mieheni kanssa aloimme haaveilla perheenlisäyksestä eikä lasta vain kuulunut.

E-pillereiden poisjättäminen toi tullessaan uudet kivut ja oireet endometrioosin ottaessa kroppaa valtaansa. Anna aloitti lapsettomuushoidot ja hänet leikattiin 2015.

– Lapsettomuushoito onnistui ja esikoisemme syntyy kesällä. Uusi leikkaus odottaa kulman takana, koska suolistoani joudutaan endon takia operoimaan vielä myöhemmin.

Kuparisen perheessä iloitaan tulevasta perheenlisäyksestä ja samalla Anna nauttii kivuttomammasta elämästä. Endometrioosi vaikuttaa toki elämään edelleen, vaikka hoito on saatu viime vuosina tasapainotettua ja raskaus auttaa omalta osaltaan.

Tällä viikolla vietetään kansallista endometrioosiviikkoa.