Nettipoliisi: Sananvapauden nimissä ei voi kirjoittaa tai viittoa mitä tahansa

Vihapuhe rehottaa yhä enemmän varsinkin internetissä. Oikeusministeriön tuoreen selvityksen mukaan vähemmistöistä vihapuhetta osakseen saavat erityisesti maahanmuuttajat.

Yle Uutiset viittomakielellä
Tietokoneen näppäimistö.

Vihapuhe on noussut julkiseen keskusteluun viime aikoina.

Oikeusministeriön viime viikolla julkaiseman selvityksen mukaan vähemmistöryhmiin kohdistuvaa vihapuhetta ja häirintää esiintyy niin julkisilla paikoilla kuin internetissä. Selvityksessä vähemmistöryhmiksi luetaan mm. maahanmuuttajat, vammaiset, romanit ja saamelaiset. Selvityksen perusteella vihapuhe heikentää näiden ryhmien jäsenten turvallisuudentunnetta.

Helsingin nettipoliisi muistuttaa, että viharikoksia on aina ollut, mutta ne näkyvät nyt entistä enemmän esimerkiksi internetissä ja sosiaalisessa mediassa.

– Viharikokset ilmenevät melko selvästi netissä, mutta niitä on ollut tavallaan aina. Kaikki eivät miellä, että viharikos on esimerkiksi se, että pahoinpitely tehdään rasistisella motiivilla. Nyt puhetta vaiharikoksista ovat lisänneet esimerkiksi laittomat uhkaukset, kunnianloukkaukset, joilla on rasistinen tai jokin muu syrjivä motiivi, kertoo vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen Helsingin nettipoliisista.

Sananvapaus ei oikeuta mitä tahansa

Nettipoliisin päätyö on sosiaalinen media, kuten Facebook ja siihen liittyvät rikokset. Myös viittomakielellä on julkaistu videoita, jotka voidaan tulkita vihapuheeksi.

Sananvapaus tarkoittaa, että jokaisella on oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Sananvapauden turvin ei saa kuitenkaan sanoa, tai viittoa, mitä tahansa. Rikosilmoituksen voi tehdä joko rikoksen uhri itse. Joissakin tilanteissa ilmoituksen voi tehdä myös sivullinen.

– Jos jotain ihmistä loukataan tai esimerkiksi uhkaillaan, niin se on aina lähtökohtaisesti asianomistajan, eli sen henkilön, jota loukataan tai uhataan, oma asia. On myös tiettyjä rikoksia, joissa panetellaan jotain ihmisryhmää, etnistä ryhmää, jolloin puhutaan rikosnimikkeestä "kiihottaminen kansanryhmää vastaan". Silloin kuka tahansa voi tehdä sen rikosilmoituksen, Saarinen opastaa.

Tietoa nettirikoksista ja toimintaohjeita rikosilmoituksen tekemiseen voi hakea mm. poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun)-nettisivulta.