Koe uusi yle.fi

Somehitti: Hirvet söivät lehmien ruuat – harvinaista Kainuussa

"Seisova pöytä" eli pellolla olleet pyöröpaalit kelpasivat hirville viime perjantaina Sotkamossa. Asia ei ole uusi, mutta harvinainen.

luonto
Hirviä syömässä pyöröpaalia.

Viime perjantaina paalinajossa ollut urakoitsija Jukka Rimpiläinen sai kuvattua mielenkiintoisen näyn: useampi hirvi oli syömässä heinää pyöröpaaleista Sotkamon Pohjavaaralla. Kainuussa näky on harvinainen, mutta ei tavaton.

– Aika satunnaisesti tulee yhteydenottoja, että hirvet olisivat syöneet pyöröpaaleista. Lähinnä silloin tätä tapahtuu, kun on hirvien kannalta huonompi vuosi, eli on esimerkiksi paljon lunta tai hanki on sellainen, että hirvien on huono liikkua. Silloin ne katselevat helpompia ruokapaikkoja, toteaa MTK Pohjois-Suomen kenttäpäällikkö Markku Karjalainen.

Rimpiläisen kuvaama video julkaistiinYle Kajaanin Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun), ja se saavutti runsaasti huomiota ja kommentteja.

Jos on pakkaskelit, se kestää vähän pidempään.

Markku Karjalainen

Kajaani–Sotkamo–Kuhmo-akselilla toimiva maaseutupäällikkö Jari Korhonen puolestaan kertoo, että edellisen kerran hirvien aiheuttamista vahingoista on tehty korvaushakemus vuonna 2009.

– Mutta metsäpeurojen takia teimme tarkistuksia vuosi sitten kevättalvella. Vuosien varrella on myös tullut muutama hakemus rauhoitettujen lintujen aiheuttamista vahingoista rehuvarastolla eli rehuaumassa, Korhonen mainitsee.

Markku Karjalaisen mukaan esimerkiksi hirvien aiheuttamista vahingoista pyöröpaaleille ei käytännössä saa korvauksia mistään ellei kyseessä ole iso vahinko.

Pihapiiriin suojaan

Varmin tapa estää metsäneläinten käyminen "seisovassa pöydässä" on viedä paalit tilan pihapiiriin suojaan. Pelloilla olevien paalikasojen ympärille voi toki laittaa väreileviä suojanauhoja, jotka jonkin verran estävät lintuja ja hirviä syömästä paaleja, mutta jäniksille niistä ei ole pelotteeksi.

Aika satunnaisesti tulee yhteydenottoja, että hirvet olisivat syöneet pyöröpaaleista.

Markku Karjalainen

– Pitää vain tehdä iso paalikasa, että jos huonosti käy, niin eläimet pääsevät syömään vain reunoilta, Markku Karjalainen huomauttaa.

Metsäneläimen syömän pyöröpaalin voi vielä käyttää nautaeläinten rehuksi, mikäli paali menee heti syöttöön. Kun paalin muovi menee rikki, se heikentää heti rehun laatua.

– Jos paali on auki viikon tai jopa kuukausia, niin silloin rehu tahtoo mennä pilalle. Etenkin jos syksyllä tai kelien lämmettyä keväällä paali pilaantuu nopeammin. Jos on pakkaskelit, se kestää vähän pidempään, Karjalainen mainitsee.