1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisikoiralaitoksen sijoituspaikka mietinnässä – Missä koulutetaan tulevat poliisikoirat ohjaajineen?

Poliisikoirien koulutus saattaa siirtyä pois Hämeenlinnasta. Poliisikoiralaitoksen tilat Rinkelinmäellä ovat huonokuntoiset ja osin sisäilmaongelmaiset. Tilojen omistaja Senaatti-kiinteistöt katsookin, että remontti ei kannata. Sijoituspaikka ratkaistaan tämän vuoden aikana.

Kotimaan uutiset
Yle Uutiset Häme: Näin poliisikoira Xy etsii huumeita
Yle Uutiset Häme: Näin poliisikoira Xy etsii huumeita

Perinteikäs Poliisikoiralaitos (siirryt toiseen palveluun) aloitti suomalaisten poliisikoirien ja niiden ohjaajien kouluttamisen Hämeenlinnassa vuonna 1927. Liki 90-vuotias hämeenlinnalaisperinne saattaa päättyä piankin. Poliisikoiralaitoksen johtajan, ylikomisario Pekka Kokkosen mukaan tilojen peruskorjausta tarvitaan.

– Tilat ovat auttamatta vanhentuneet ja lisäksi useammassa rakennuksessa on kosteus- ja homeongelmaa. Ratkaisu on joko perusteellinen remontti tai lähteä etsimään uutta sijoituspaikkaa.

Rinkelinmäellä on seitsemän hehtaarin alueella koulutusalueita, harjoitusrakennus, luokka- ja majoitusrakennus, toimistotilat ja koiratarha. Tilat omistaa Senaatti-kiinteistöt. Länsi-Suomen aluepäällikkö Esko Kangaskoski kertoo, että nykyinen kiinteistökanta on niin huonossa kunnossa, ettei korjaaminen ole järkevää.

Poliisikoiralaitoksen alue Hämeenlinnassa
Poliisikoiralaitoksen tilat Hämeenlinnan Rinkelinmäellä ovat osin 1920-luvulta.Ville Välimäki / Yle

– Suurin osa on alkuperäistä rakennuskantaa, eikä sitä ole uudistettu tai peruskorjattu. Se on jäänyt ajastaan jälkeen. Toiminnallisesti ja taloudellisesti olisi järkevää siirtää toiminta Poliisiammattikorkeakoulun yhteyteen Tampereelle. Investoinnit olisi järkevämpää tehdä sinne.

Poliisikoiralaitos kuuluu Poliisiammattikorkeakouluun (siirryt toiseen palveluun), joka tekee esityksen Poliisihallitukselle sijoituspaikkaratkaisun ohjausryhmän nimittämisestä. Poliisihallituksen materiaalihallintopäällikkö Jouni Jantunen kertoo, että esiselvitystä on tehty lukuisilta paikkakunnilta, mutta esimerkiksi poliisin vanha tekniikkakeskus Kouvolassa ei suoraan sovellu Poliisikoiralaitoksen tarpeisiin.

– Olemme tutustuneet Tullin ja Puolustusvoimien koiralaitoksiin ja teemme Senaatin kanssa asiantuntijasopimuksen sijoituspaikan selvittämisestä, kertoo Jantunen.

Poliisikoirien koulutus Tampereelle?

Poliisiammattikorkeakoulun kampus Tampereella ei sekään ole ongelmaton ratkaisu, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg.

– Vaikka kampuksella on yli 20 hehtaaria tilaa, niin meidän harjoitusalueemme on vanha kaatopaikka-alue ja sen päälle ei voi rakentaa, ainakaan nykytietämyksen mukaan. Ohjaajien opetus- ja majoitustiloja kyllä liikenisi Hervannan mäeltä. Tarvittaisiin uudet koiratallit ja varsin huomattavat harjoitusalueet koirien ja ohjaajien koulutusta varten.

Tarvittaisiin uudet koiratallit ja varsin huomattavat harjoitusalueet koirien ja ohjaajien koulutusta varten.

Kimmo Himberg

– Tärkein toive on, että saadaan paikka, joka on Poliisikoiralaitoksen erityisiä tarpeita vastaava ja sijaitsee sillä tavalla, että laitoksen henkilökunta pystyisi edelleen hyvin käymään työpaikallaan. Olisi kauhean ikävä ja vaikea ajatella sellaista tilannetta, että sijoituspaikan muutoksesta johtuen kokeneet opettajat eivät enää pystyisi käymään Poliisikoiralaitoksella tehtäviään hoitamassa ja meidän pitäisi etsiä uutta henkilökuntaa. Se on kaikkein pahin skenaario.

Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen jakaa Himbergin huolen 12 hengen henkilökunnasta:

– Henkilökunta on tästä Hämeenlinnan alueelta. Jos sijoituspaikka menee työssäkäyntialueen ulkopuolelle, tulee jokin aikaperiodi, jolloin meillä ei ole kouluttajia käytössä ja kurssitarjonta saattaa hetkellisesti supistua.

– Sinänsä on järkevää, että oltaisiin mahdollisimman samalla tontilla (Poliisiammattikorkeakoulun kanssa). Vielä minulle on kysymysmerkki, paljonko Hervannassa on tilaa sijoittumiselle. Asutus on kovin lähellä ja toiminta taitaa tarvita nykysäännösten mukaan ympäristöluvankin, eli tämä on selvitettävä hyvin huolellisesti, pohtii Kokkonen.

Pääasia tehokas toiminta

Poliisikoiralaitos kouluttaa kaikki Suomen poliisikoiranohjaajat ja hankkii koirat poliisin käyttöön. Työkäytössä on nyt noin 260 poliisikoiraa, yleisimpänä rotuna belgianpaimenkoira malinois.

Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen
Johtaja Pekka Kokkonen Poliisikoiralaitokselta kertoo, että laitos osti viime vuonna 39 pentua ja 4 aikuista koiraa virkakäyttöön.Ville Välimäki / Yle

– Kaikkein tärkeintä on, että meillä on on mahdollisimman nykyaikainen ja tehokkaasti toimiva Poliisikoiralaitos, joka pystyy tuottamaan osaavia koiranohjaajia ja hyviä koiria poliisilaitoksille ympäri Suomea. Tätä kautta palvellaan kansalaisia hyvin ja tehokkaasti, muistuttaa Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen.

Koulutettiinpa poliisikoiria jatkossa missä tahansa, vuokramenot tulevat lähes väistämättä kasvamaan. Poliisihallitus on maksanut Hämeenlinnan tiloista vuokraa 6 000 euroa kuussa. Senaatin mielestä vuokrataso on alhainen, ja yhtiöllä on omat tuotto- ja säästöpaineensa. Koiramäen myynti houkuttelee selvästikin enemmän kuin liki 90 vuotta vanhojen tilojen kunnostaminen.

Poliisihallitus päättää Poliisikoiralaitoksen sijoittumisesta tämän vuoden aikana. Poliisihallituksen Jouni Jantusen mukaan tavoitteena on, että uudet toimitilat olisivat käytössä jo ensi vuonna.

Lue seuraavaksi