Ruotsi-päivät kommer till Kajana

Ruotsi-päivät pidetään tänä vuonna Kajaanissa, jossa nähdään muun muassa maaottelu pöytäjääkiekossa kaupunginjohtaja Jari Tolosen ja suurlähettiläs Anders Lidénin välillä.

Kajaani
Ruotsin lippu
Yle

Ruotsi-päivät saapuvat Kajaaniin, ja kaupunki täyttyy naapurimaan kulttuurista. Suomen suurlähetystöllä on vuodesta 2005 lähtien ollut tapana järjestää Ruotsi-päiviä eri puolilla Suomea. Nyt 10. Ruotsi-päivät vietetään Kajaanissa 16.–18.3.2016.

Kajaani on valikoitunut tapahtumapaikaksi esimerkiksi siksi, että Ruotsin Helsingin-suurlähetystö on viimeiset pari vuotta kohdistanut voimavaroja Itä-Suomen kaupunkeihin. Tiedottaja Riitta Kaipio-Liuhto kertoo, että Joensuusta ja Lappeenrannasta on saatu jo erinomaisia kokemuksia.

– Itärajalla Ruotsi ei ole niin tuttu kuin Suomen itänaapuri. Mutta ihmiset ovat tosi avoimia ja ystävällisiä, olemme tulossa Kajaaniin ilolla, kertoo Kaipio-Liuhto.

Minun mielestäni siellä on vähän jokaiselle jotakin.

Sisko Rimpiläinen

Ruotsi-päivien tarkoitus on tuoda esiin ruotsalaisuutta ja päivitettyä Ruotsi-tietoutta sekä tuoda ruotsin kieltä tunnetuksi Suomessa. Suurlähetystö olisi järjestänyt Ruotsi-päivät Kajaanissa jo viime vuonna, mutta tapahtuma päätettiin ajoittaa Kajaanin 365-juhlavuoteen, kertoo Kajaanin kaupungin johdon sihteeri Sisko Rimpiläinen.

Rimpiläinen suhtautuu tapahtumaan itse mielenkiinnolla, vaikka arveleekin, ettei ruotsalaisuus ja Ruotsi-myönteisyys ole lähtökohtaisesti kainuulaisille tuttua.

– Ruotsalaisuus ja ruotsin kieli on kuitenkin osa historiaamme, sanoo Rimpiläinen.

Tiedossa kirjava ohjelmisto

Ohjelmistoon kuuluu muun muassa ruotsalaisia elokuvia, satutuokioita ruotsiksi, ruotsinsuomalaista räppiä ja tietoa ja kokemuksia opiskeluvaihdoista Pohjoismaissa. Luvassa on myös maaottelu pöytäjääkiekossa kaupunginjohtaja Jari Tolosen ja suurlähettiläs Anders Lidénin välillä. Ruotsipäivät päättää ruotsalais-suomalainen historiallinen seminaari.

Itärajalla Ruotsi ei ole niin tuttu kuin Suomen itänaapuri.

Riitta Kaipio-Liuhto

Mutta mitäs sitten, jos ruotsi ei itseltä luonnistu? Rimpiläinen kertoo, että Ruotsi-päiville on tervetullut silti. Koska tapahtuma järjestetään ammattikorkeakoulussa, Rimpiläinen otaksuu, että paikalle tulee ainakin nuorisoa. Satutuokioihin odotetaan lapsia, ja ruotsalaiset elokuvat miellyttävät kenties aikuisempaa väestöä.

– Minun mielestäni siellä on vähän jokaiselle jotakin, Rimpiläinen sanoo.