1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Irlannin talous ampaisi uuteen nousuun – kalliit hinnat köyhdyttävät nuoria

Irlannin talous harppoo jälleen vauhdilla eteenpäin romahduksen jälkeen. Kasvun aika ei ole pelkkää juhlaa. Erityisesti nuorilta aikuisilta hinnat karkaavat käsistä.

Yle maailmalla
It- ja lääkealan yritykset ovat luoneet Irlantiin satojatuhansia työpaikkoja.
It- ja lääkealan yritykset ovat luoneet Irlantiin satojatuhansia työpaikkoja. YLE

Irlannilla menee taas lujaa – pitkälti kansainvälisten it- ja lääkealan yritysten ansiosta.

Applen ja Googlen kaltaiset jättiyritykset antavat leivän 200 000 työntekijälle. Se on kymmenen prosenttia koko maan työvoimasta. Samaa suuruusluokkaa on yritysten vaikutus bruttokansantuotteeseen.

Irlannissa menestyvät nyt myös perinteisemmät alat. Maassa on investoitu merkittävästi muun muassa maidontuotantoon sen jälkeen, kun EU:ssa luovuttiin maitokiintiöistä vuosi sitten.

Irlannin talouden hurja kasvuvauhti onkin ollut yllätys kaikille. Maan BKT kasvoi vuonna 2015 lähes kahdeksan prosenttia.

Start-upeissa yksi tulevaisuus

Yrityksiä houkutellaan maahan muun muassa 12,5 prosentin yritysverokannalla.
Yrityksiä houkutellaan maahan muun muassa 12,5 prosentin yritysverokannalla. YLE

Irlannin talouden uusi nousu näkyy Dublinin satama-alueella. Siellä vanhat makasiinirakennukset ovat jäämässä kovaa vauhtia kylkeen nousevien lasitemppeleiden varjoon.

Silicon Docks -nimellä tunnetulla alueella on muhimassa kymmenittäin yhden, kahden tai useamman työntekijän firmoja. Niissä yritysten keksinnöistä toivotaan esimerkiksi uutta it- tai lääkealan menestystuotetta.

– Lama synnytti paljon start-up yrityksiä kansainvälisten suuryritysten kylkeen. Osa onnistuu ja kasvaa keskikokoiseksi ja ehkä siitäkin suuremmaksi, mutta vain noin yksi kymmenestä selviää. Se on pelin henki, sanoo konsultti Paul Hayes.

Visio ja ajoitus ovat kaikki kaikessa.

– Jos ajoitus on väärä, hyväkin visio kaatuu. Useimmiten lopulta jäävät pystyyn ne, jotka ovat toisen, kolmannen tai neljännen kerran yrittäjiä. Kukaan ei luota, jos ei ole epäonnistunut, jatkaa Hayes.

Kolmekymppiset köyhät

Irlannin talous ajautui syöksykierteeseen eurokriisin synkimpinä vuosina. Asuntokupla ja pankkikriisi ajoivat maan EU:n ja IMF:n rahoitusavun piiriin vuonna 2010.

Moni on etsiytynyt pääkaupungin ulkopuolelle, jolloin lapsille on etsittävä kallis päivähoito.

professori Ronan Lyons

Avun vastineeksi Irlannin oikeisto-vasemmistolainen koalitiohallitus joutui laittamaan julkisen talouden ankaralle säästökuurille.

Seurauksena lähes 400 000 työpaikkaa hävisi, lähinnä rakennusalalta ja palveluista. Neljännesmiljoona ihmistä lähti maasta muualle töihin.

Tyhjät ja keskeneräiset talot pelloilla ja maaseudulla muistuttavat yhä rakentamisen hulluista vuosista.

Ne jäävätkin tyhjiksi.

Ihmiset pakkautuvat nyt kaupunkeihin työn perässä, erityisesti Dubliniin, minne on syntynyt uudenlainen asunto-ongelma.

Vuokrat ampaisivat kattoon

Kun Irlannin julkinen rakentaminen loppui talouskurimuksessa vuonna 2010, syntyi huutava pula vuokra-asunnoista.

Asuntopula koskettaa erityisesti vähävaraisia ja työttömiä.

– Poliitikot eivät varautuneet etenkään Dublinin väestönkasvuun. Asuntoja on liian vähän ja siksi vuokrat ovat nousseet 40 prosenttia viidessä vuodessa, sanoo professori Ronan Lyons Trinity Collegesta Dublinista.

Irlannin valtio joutuu maksamaan asuntopulasta korkean hinnan: ihmisiä majoitetaan jopa hotelleissa.

Kallis laina haittaa perheellisiä

Monet opiskelijat ovat joutuneet muuttamaan takaisin vanhempiensa luo. Uusi väliinputoajien ryhmä ovat yli 30-vuotiat sinkut sekä perheelliset.

Pankit ovat kiristäneet lainaehtoja ja vaativat suurempaa alkupääomaa lainaa varten. Säästäminen on vaikeampaa, koska palkat hupenevat korkeisiin vuokriin. Ongelmat jatkuvat halvemmilla asuinalueilla.

– Moni on etsiytynyt pääkaupungin ulkopuolelle, jolloin matkat taas pitkittyvät ja lapsille on etsittävä kallis päivähoito, selventää professori Ronan Lyons.

Hallitusta rankaistiin noususta

Irlannin talouskriisi kulminoitui Anglo Irish pankin konkurssiin. Pankin pääkonttorin rakentaminen jäi pitkäksi aikaa kesken, ja se muistutti kaupunkilaisia vuosia romahduksesta.
Irlannin talouskriisi kulminoitui Anglo Irish pankin konkurssiin. Pankin pääkonttorin rakentaminen jäi pitkäksi aikaa kesken, ja se muistutti kaupunkilaisia vuosia romahduksesta.YLE

Huolimatta siitä, että Irlannin talous on noussut ja vielä jopa Euroopan kärkeen, hallitus sai ihmisten vihat päälleen helmikuun parlamenttivaaleissa.

Erityisesti Irlannin työväenpuolueen suosio romahti. Kannatus on laskenut sitä mukaa, kun työpaikat ovat kadonneet ja veroja on nostettu.

Oikeistolainen Fina Gael ylsi suurimmaksi puolueeksi, mutta se ei yllä lähellekään enemmistöhallitusta.