Puolalaisministeri vihjasi vuoden 2010 lentokoneturman olleen terroriteko – Venäjä torjui väitteen

Puolan presidentti kuoli Smolenskin lentoturmassa. Kremlin tiedottajan mukaan väite terrorismista on perätön. Venäjän tutkintakomitean tiedottaja kutsui väitettä naurettavaksi.

Ulkomaat
Antoni Macierewicz
Puolustusministeri Antoni Macierewicz Naton ministerikokouksessa Brysselissä helmikuussa.Olivier Hoslet / EPA

Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz on väittänyt, että Puolan presidentin lentokoneen putoaminen vuonna 2010 johtui terrorismista. Venäjä tyrmäsi heti ministerin väitteen.

Puolan edesmenneen presidentin Lech Kaczyńskin lentokone syöksyi maahan Venäjän länsiosassa sijaitsevassa Smolenskissa huhtikuussa 2010.

Presidentti Kaczyński ja 95 muuta ihmistä kuoli turmassa. Useat heistä olivat korkea-arvoisia viranomaisia.

Ministeri esitti väitteensä luennolla

Macierewicz sanoi viikonloppuna pitämällään luennolla, että kyseessä oli "terroriteko".

– Me voimme sanoa, että olimme ensimmäinen nyt silmiemme edessä avautuvan terrorismin uhri, Macierewicz sanoi maanantaina julkaistun luentonsa jäljennöksen mukaan.

Puolustusministeri myös väitti, että lentoturma järjestettiin reaktiona Puolan vuonna 2009 tekemään pyyntöön määritellä neuvostojoukkojen toisessa maailmansodassa tekemä Katynin verilöyly "kansanmurhaksi".

– Tapahtuman tarkoitus oli riistää Puolalta johto, joka oli viemässä kansakuntaamme kohti itsenäisyyttä, Macierewicz sanoi luennolla.

Venäjä vastasi välittömästi

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kutsui maanantaina Macierewiczin väitettä perättömäksi ja puolueelliseksi.

Peskovin mukaan puolalaisministerin väitteellä ei ollut mitään tekemistä turman oikeiden olosuhteiden kanssa. Peskov sanoi, että lentoturman yksityiskohdat tunnetaan hyvin.

Puolan ja Venäjän tekemien virallisten tutkimusten mukaan puolalaisten lentäjien tekemä virhe ja huono sää aiheuttivat onnettomuuden.

Venäjän tutkintakomitean tiedottaja Vladimir Markin kirjoitti Twitterissä, että "uusi odottamaton johtaja ilmaantui kilpailuun naurettavimmasta ja typerimmästä kommentista".

Lech Kaczyński oli Puolan konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) johtajan Jarosław Kaczyńskin kaksoisveli. PiS nousi valtaan Puolassa viime lokakuussa oltuaan kahdeksan vuotta oppositiossa.

Puola aloitti helmikuussa uuden tutkinnan Smolenskin lentoturmasta. Puolustusministeri Macierewicz sanoi tuolloin, että joidenkin todisteiden mukaan aiempi tutkinta olisi peitellyt Venäjän osallisuutta tapahtumiin. Hän vihjasi, että turman syynä saattoi olla räjähdys.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass