"He pettivät meidät" – turvapaikanhakijoita majoittanut yritys hakee valtavia korvauksia Maahanmuuttovirastolta

Lähes seitsemän miljoonan euron korvausvaatimus koskee UP Suomi Oy:n ylläpitämän hätämajoitustoiminnan ja vastaanottokeskuksen alasajoa. Yritys syyttää Maahanmuuttovirastoa muun muassa sopimusrikkomuksesta.

turvapaikanhakijat
Mikko Uutela ja Iiro Haimi
Vastaanottokeskusten pyörittämisestä tuli kallis seikkailu UP Suomi Oy:n nuorille yrittäjille Mikko Uutelalle ja Iiro Haimille.Yle

Majoituspalveluja tarjoava UP Suomi Oy vaatii Maahanmuuttovirastolta lähes seitsemän miljoonan euron korvauksia sopimusrikkomuksesta, maksamatta jääneistä laskuista ja peruuntuneista palvelutilauksista.

Korvausvaatimus koskee yrityksen ylläpitämän hätämajoitustoiminnan ja vastaanottokeskuksen alasajoa Myllyhovin kiinteistössä Haminassa ja hotelli Leikarin tiloissa Kotkassa. Sopimusrikkomuksen osuus korvausvaatimuksesta on liki kuusi miljoonaa euroa.

UP Suomi pyöritti syksyllä hätämajoituskeskusta Haminassa kaupungin omistamassa Myllyhovin kiinteistössä, joka on ollut myynnissä pitkään. Yritys halusi ostaa Myllyhovin ja voitti tarjouskilpailun kiinteistöstä.

Haminan kaupunki kuitenkin perui kaupat, koska kauppasummaa ei maksettu ajoissa.

Kauppa peruuntui Maahanmuuttoviraston viivyttelyjen takia.

Iiro Haimi

Papereita ei saatu

UP Suomen mukaan se ei voinut maksaa 900 000 euron kauppasummaa, koska Maahanmuuttovirasto ei hoitanut kaupungin vaatimia papereita kuntoon. Yhtiön mukaan se pyysi papereita useaan otteeseen.

– Olimme siinä uskossa, että Myllyhovi tulee nyt meille ja rahoitukset ja kaikki olivat kunnossa. Kauppa peruuntui Maahanmuuttoviraston viivyttelyjen takia, kertoi yhtiön kehitysjohtaja Iiro Haimi MOT-ohjelmassa maanantaina.

Haminan kaupunki oli jo aiemmin pyytänyt yhtiöltä erillisen vakuutuksen vuokrasopimuksesta maahanmuuttoviraston kanssa. Haimin mukaan kaikki oli sen suhteen kunnossa.

– Saimme vakuutuksen siitä, että he ovat sitoutuneet vuokraamaan kiinteistön meiltä vuoden määräajaksi. Ja siihen oli laitettu hinta, jolla me pystymme maksamaan sen kaupungille vuoden aikana pois.

Äkillinen tyhjennys

UP Suomi pyöritti vastaanottokeskuksen toimintaa myös hotelli Leikarissa Kotkassa. Vastaanottokeskus tyhjennettiin yllättäen marraskuussa ja turvapaikanhakijat siirrettiin Imatralle.

UP Suomen tavoittelemaa sopimusta pitkäkestoisesta majoituksesta ei lopulta solmittu.

Jouko Salonen

– Luimme toimitusjohtajan kanssa lehdestä, että Leikari tyhjennetään. Meille ei tullut asiasta mitään ilmoitusta Maahanmuuttovirastolta.

Haimin mielestä Maahanmuuttovirasto petti heidät myös Myllyhovin tapauksessa.

– Kun he katkaisivat vuoden määräaikaisuuden, toki koemme, että tulimme huijatuiksi tai petetyiksi tai miten asian nyt haluaa muotoilla.

Myllyhovi
Rapistuneesta hoivakoti Myllyhovista käytiin kiivasta tarjouskilpailua viime syksynä. Hinta nousi lähes miljoonaan euroon, mutta kauppa jäi tekemättä.Yle

Sopimus vai ei?

MOT pyysi Maahanmuuttovirastolta kopioita sopimuksista, jotka se on yrityksen kanssa tehnyt. Sieltä vastattiin, että mitään sopimuksia ei ollut.

Yle Uutiset sai saman vastauksen Maahanmuuttovirastolta marraskuussa, kun vastaanottokeskuksen toiminta ajettiin alas Leikarissa.

UP Suomen toimitusjohtaja Mikko Uutela totesi tuolloin, että yrityksellä on sekä kirjallinen että suullisesti asianajajalle vahvistettu vuokrasopimus sekä palvelun tuotannosta että Leikarin kiinteistön vuokraamisesta.

Se on heidän tulkintansa asiasta, mutta minulla on lappu tässä kädessä.

Iiro Haimi

Kehitysjohtaja Iiro Haimi ihmettelee Maahanmuuttoviraston kantaa myös Haminan Myllyhovin tapauksessa.

– Se on heidän tulkintansa asiasta, mutta minulla on lappu tässä kädessä. Maahanmuuttoviraston korkein johto ilmoittaa tarjouksemme jälkeen, että sopimus on heidän puoleltaan voimassa jo nyt. Eli käytännön valmistelutoimet voi aloittaa ja menoihin voi sitoutua.

Maahanmuuttovirasto: Summa on todella suuri

UP Suomen asianajajan Pekka Harjun mukaan haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen. Maahanmuuttovirastoa korvausvaatimus ei ole vielä tavoittanut.

En halua vaatimusta näkemättä arvioida, mihin summa perustuu.

Jouko Salonen

– Olemme kuulopuheen varassa. UP Suomi uhkaili erilaisilla oikeustoimilla syksyllä ja he ovat ilmeisesti nyt päätyneet tällaiseen ratkaisuun. Jos tuo summa pitää paikkansa, se on tietenkin todella suuri. En halua vaatimusta näkemättä arvioida, mihin se perustuu, sanoo Maahanmuuttoviraston hallintojohtaja Jouko Salonen.

Maahanmuuttovirasto pysyy edelleen kannassaan siitä, että sopimusta turvapaikanhakijoiden pitkäaikaisesta majoituksesta ei ole tehty.

– UP Suomen tavoittelemaa sopimusta pitkäkestoisesta majoituksesta ei lopulta solmittu. Neuvottelujen kariutumiseen vaikuttivat monet syyt. En halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa enempää, Salonen toteaa.

MOT: Maa sekaisin pakolaisista

MOT: Vokki pystyyn päivässä