1. yle.fi
  2. Uutiset

Valokuvaaja osti legendaarisen linja-auton rämän liikkuvaksi tukikohdakseen

Veljekset Salmelan konkurssin takia nettihuutokauppaan päätyneet vanhat linja-autot ovat löytäneet ostajia. Muoniolainen Antti Pietikäinen selätti kytkinongelman mutta uskoo joutuvansa opettelemaan lisää korjaustaitoja.

liikenne
Ans de Bruyne ja Antti Pietikäinen.
Anna Leppävuori / Yle

Tyttöystävä Ans de Bruyne pyörittelee silmiään ja naurahtelee. Poikaystävä Antti Pietikäinen häärii uuden ostoksensa ympärillä, testailee rattia ja möyrii konepellin kimpussa.

Tyttöystävän mukaan Pietikäinen osti vanhan linja-auton nettihuutokaupasta vähän yllättäen, mies itse sanoo miettineensä sellaisen hankintaa kyllä jo aiemmin. Konkurssin tehneen Veljekset Salmelan autojen nettihuutokauppa kuitenkin sai Pietikäisen toimimaan nopeasti.

– Projektiautohan tästä tulee. Jonkinlainen pikkuinen kämppä siihen tulee, matkailuautoksi. Olen valokuvaaja ja minulla on pitempiä projekteja suunnitteilla, eli tästä tulee minun liikkuva tukikohtani.

Veljekset Salmelan linja-auto huutokaupassa.
Anna Leppävuori / Yle

Maalaaminen ei ole ainoa kunnostustarve

Muoniolainen Pietikäinen maksoi noin kaksi ja puoli tuhatta euroa 1970-luvun bussistaan. Se on aika lailla keskimääräinen hinta, mitä Veljekset Salmelan linja-autoista nettihuutokaupassa on maksettu.

Vihreäsävyinen auto on tarkoitus maalata, se on kuulemma tyttöystävän vaatimus. Pietikäinen on varautunut myös siihen, että korjaustaitoja on opeteltava. Ensimmäinen koetinkivi oli saada auto liikkelle.

– Paineilmavuoto on, eli hetken meni, että kytkin painui pohjaan. Muuten meni hyvin. Taitoja ei ole ja vähän oli orpo olo. Toisessa bussissa oli mekaanikko, joten sain neuvoa.

Veljekset Salmelan bussi.
Anna Leppävuori / Yle

Pietikäisen ostos ei ole kuitenkaan ollut huonokuntoisimmasta päästä. Osaa myytiin nettihuutokaupassa nimikkeellä "linja-auton romu".

Kaikki tuntuu menevän

Veljekset Salmelalta jäi huutokaupattavaksi noin kuusikymmentä linja-autoa 1970–1990-luvuilta, joista osa on edelleen myynnissä. Maanantaina uuteen kotiin annettiin noin puolet linja-autoista.

Huutokaupattavia linja-autoja
Anna Leppävuori / Yle

Kaikki, joiden myyntiaika on umpeutunut, on saatu myytyä. Kokonaisten bussien hinnat ovat olleet tuhannesta viiteentuhanteen euroa.

Myyjän mukaan linja-autot ovat herättäneet suurta kiinnostusta, ja esittelytilaisuudessa oli paljon ihmisiä, joista osa otti itsestään selfieitä istuessaan viimeistä kertaa legendaaristen bussien penkeillä.

Linja-autojen ostajissa on ollut yksi ulkomaalainen, muut ovat päätyneet eri puolilla Suomea asuville ostajille, joista suuri osa on autoharrastajia.

Lue seuraavaksi