1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pankkivalvoja huolestui: Asuntolainojen miinuskorot uhkaavat viedä tuotot

Pankkeja valvova Finanssivalvonta odottaa pankkien päätuottolähteen eli korkokatteen heikentyvän voimakkaasti miinuskorkojen myötä. Tuotot ovat kutistumassa etenkin asuntolainoista, jos työn alla oleva lakiehdotus toteutuu. Vanhojen laina-asiakkaiden kulut voisivat pudota jopa nollaan. Uusilla laina-asiakkailla marginaalit sen sijaan voisivat nousta selvästi.

talous
Perhe asuntonäytössä
Yle

Korkojen putoaminen miinukselle iskee voimakkaasti pankkien kannattavuuteen arvioi Finanssivalvonta katsauksessaan. Pankkien päätuottolähde eli korkokate laski jo viime vuonna selvästi eli viisi prosenttia korkojen lähentyessä nollaa. Fivan mukaan miinuskorot laskevat katetta lisää. Se iskisi pankkien tuloihin raskaasta, sillä asuntoluotot ovat niiden keskeinen korkokatteen lähde.

Lisäksi Fiva on huolissaan oikeusministeriön työryhmän uudistusehdotuksesta.

Sen mukaan pankit joutuisivat kutistamaan laina-asiakkaidensa marginaaleja korkojen laskiessa miinukselle. Lakitekstin mukaan asuntolainan kokonaiskorko laskisi aina viitekoron laskun verran. Käytännössä siis ainakin vanhojen lainojen hoitokulut voisivat laskea jopa nollaan.

Lakiehdotuksen pitäisi tulla eduskunnan käsittelyyn kevään aikana.

– Ehdotuksen toteutuminen tarkoittaisi sitä, että kun pankit antavat asuntoluottoja, ne eivät voisi varmistua enää siitä, että ne saisivat vähintään marginaalin kokoisen tuoton itselleen. Olemme huolissamme siitä, mitä se tarkoittaisi marginaalitasoille ja pankkien vakavaraisuudelle, sanoo johtaja Anneli Tuominen Finanssivalvonnasta.

Pankit myös joutuisivat luopumaan viime aikoina käyttöön ottamistaan uusista sopimusehdoista, joiden mukaan viitekoron katsotaan olevan aina vähintään nollan.

– Lainasopimuksiin pitäisi saada ehto, että pankki saa vähintään marginaalin verran tuottoa, Tuominen sanoo.

Korot alas, marginaalit ylös

Asuntovelkaisia lakiuudistus voisi jakaa kahteen kastiin. Vanhojen asuntolainojen kulut laskisivat, kun korot ovat miinuksella ja pankille menevä marginaalikin kutistuisi. Jos korot laskisivat entistä enemmän miinukselle, kutistuisi marginaali samaa tahtia koronlaskun kanssa jopa nollaan saakka.

– Jos pankit eivät saisi marginaalista riittävästi tuottoa, niin ne perisivät palkkioita sitten muussa muodossa. Lainanottajan maksama korko voi olla hyvinkin alhainen, mutta marginaali voi nousta niin paljon, että se ei mene miinuspuolelle, Tuominen sanoo.

Suomen Pankin mukaan uusien asuntolainojen korko koostuu jo nyt lähes pelkästä marginaalista. Tammikuussa uusien nostettujen asuntolainojen marginaali oli 1,24 prosenttia ja marginaalin ja viitekoron sisältävä keskikorko 1,30 prosenttia.

Uusille lainanottajille lakimuutos voisi tuoda paljon nykyistä korkeammat marginaalit, kapeamman valikoiman viitekorkoja ja ehtoja kiinteän koron käyttämiseksi. Kilpailu pankkien välillä ratkaisee miten käy.

– Pankeilla on toki puskuria ja kovin vähän järjestämättömiä luottoja. Olemme siis hyvässä asemassa Suomessa, sanoo johtaja Anneli Tuominen Finanssivalvonnasta.

Lue seuraavaksi