Syyrian rauhankokous alkoi – "Tämä on totuuden hetki, suunnitelmaa B ei ole"

YK:n lähettiläs toivoo, että neuvotteluissa syntyy selvä suunnitelma rauhan saavuttamiseksi, vaikka ei itse rauhansopimusta.

Ulkomaat
Staffan de Mistura
YK:n lähettiläs Staffan de Mistura lehdistötilaisuudessa Genevessä maanantaina.Salvatore di Nolfi / EPA

Syyrian hallituksen ja oppositioryhmien uusin yritys rauhanneuvotteluiksi on käynnistynyt. YK:n edustaja Staffan de Mistura tapaa osapuolien edustajia erikseen Genevessä Sveitsissä.

De Misturan mukaan totuuden hetki on nyt käsillä. Ainoa suunnitelma B on paluu täysiin sotatoimiin ja jopa pahempiin kuin ne olivat ennen tulitaukoa, hän sanoi kokouksen alla.

Kaksi viikkoa sitten alkanut tulitauko on hillinnyt sodankäyntiä, mutta loppunut se ei ole. 150 000 ihmiselle on kuitenkin kyetty toimittamaan apua tulitauon ansiosta.

Vallansiirto on "kaikkien kysymysten äiti"

Kun neuvottelijat saapuivat Geneveen viikonloppuna, Syyrian ulkoministeri Walid Muallem varoitti, että puuttuminen presidentti Bashar al-Assadin asemaan on punainen viiva, jonka ylittämistä hallitus ei salli. Yhdysvallat ja Ranska tuomitsivat Muallemin kannanoton välittömästi provokaatioksi.

De Mistura ei halunnut kokouksen alla ottaa kantaa näihin kommentteihin, mutta myönsi, että hallituskysymys on ratkaisevin.

– Neuvotteluissa on päästävä nopeasti todellisiin kysymyksiin. Ja mikä se on todellisin? Kaikkien kysymysten äiti on poliittinen vallansiirto, de Mistura sanoi.

Kurdit mukaan seuraavalle kierrokselle?

De Mistura lisäsi, että ellei tulosta ala näkyä, hän palauttaa kiistanalaisimmat kysymykset Yhdysvaltojen, Venäjän ja YK:n turvallisuusneuvoston käsiin.

Niidenkin vaikutusvalta sodassa on kuitenkin rajallinen, sillä puolet Syyrian pinta-alasta on islamististen Isis- ja Al-Nusra-järjestöjen hallinnassa. Ne eivät ole rauhanneuvotteluissa edustettuina, kuten eivät myöskään kurdiryhmät. Venäjä on vaatinut heille pääsyä kokouspöytään.

De Mistura sanoi olevansa valmis laajentamaan osanottajalistaa ensimmäisen neuvottelukierroksen jälkeen. Hän toivoo, että kierroksia kertyy kolme.

– Siihen mennessä meillä pitäisi mielestäni olla ainakin selvä tiekartta. En sano, että sopimus, mutta selvä kartta, koska sitä Syyria meiltä odottaa, de Mistura sanoi.

Syyrian sodan kuudes vuosi alkaa tiistaina. Sodassa on kuollut yli neljännesmiljoona ihmistä ja puolet väestöstä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters