1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

11-vuotias pöllöharrastaja: Näin huuhkajan kynnet yläpuolellani

Pöllöretkien suosio on kasvanut Turun seudulla viime vuosina. Maaliskuun pöllöretkelle osallistui 150 lintuharrastajaa. Mukana oli 11-vuotias Elmeri Juuti, joka on päässyt seuraamaan pöllöjen elämää läheltä.

Sarvipöllö Elmeri Juutin kuvaamana. Kuva: Elmeri Juuti

Elmeri Juuti katselee rannekelloaan vähän väliä ja juttelee Turun Lintutieteellisen yhdistyksen rengastusvastaavien kanssa. Nuori pöllöharrastaja haluaisi nähdä pöllön rengastamisen ja päästää pöllön vapaaksi rengastuksen jälkeen. Hän käy taajaan tahtiin katsomassa, onko pöllöä tullut verkkoon rengastettavaksi.

– Ei ole tullut. Tämä atrappi (houkutin) soittaa pöllön ääntä ja houkuttelee pöllöjä paikalle, kertoo Elmeri, kun toimittaja ihmettelee Ruissalon yössä kuuluvaa selvää pöllön huhuilua.

Lähikontakteja pöllöjen kanssa

Elmeri Juuti on 11-vuotias, mutta nuoresta iästään huolimatta jo kokenut pöllöharrastaja. Hän on harrastanut lintuja 5–6-vuotiaasta lähtien. Hurjia kokemuksia pöllöjen kanssa tulee mieleen useita.

Sain syöksykuvan, kun se oli ponkaissut oksasta vauhtiin.

Elmeri Juuti

– Pari vuotta sitten Turussa oli huuhkaja iltakuudelta kalliolla. Menin kuvaamaan sitä. Oli talvi ja paljon lunta. Kuvasin huuhkajaa noin vartin. Sitten se lensi puolitoista metriä pääni yläpuolelta. Se on sen verran iso pöllö, että se pelottaa. Näin sen kynnet, se tuli niin läheltä, kertoo Elmeri.

Elmeri Juuti sai otettua kuvan, vaikka hiiripöllö lensi kohti. Kuva: Elmeri Juuti

Hiiripöllön kanssa Elmeri joutui törmäyskurssille Maskussa.

– Hiiripöllö oli korkean haavan latvassa. Kuvasin sitä. Sitten se tuli syöksyä puusta alas ja lensi puoli metriä kylkeni ohi. Sain syöksykuvan, kun se oli ponkaissut oksasta vauhtiin, kertoo Elmeri.

Pöllöjen yöaktiivisuus innostaa

On jännää, kun ne pystyvät kääntämään päätä täydet 360 astetta.

Elmeri Juuti

Parin viime vuoden aikana Elmeri Juuti on käynyt Jyri-isän kanssa pikkulintujen, petolintujen ja pöllöjen rengastuksissa Turun alueella ja Jurmossa. Elmeri kertoo, että pöllöt ovat hänen lempilintujaan.

– On jännää, kun ne pystyvät kääntämään päätä täydet 360 astetta. Ne lentävät äänettömästi ja ovat yöaktiivisia. Pienemmät pöllöt hakevat muista petolinnuista turvaa, kertoo Elmeri.

Turun kasvitieteellisen puutarhan portilla oli kuhinaa pöllöretken lähestyessä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Lehtopöllön tutkiminen oli unelman täyttymys

Elmeri Juuti on päässyt kuulemaan ja näkemään monia pöllöjä.

– Sarvipöllön ja helmipöllön olen kuullut, nähnyt ja pitänyt kädessä. Varpuspöllöä en ole kuullut enkä nähnyt, listaa Elmeri.

Joskus kuljetaan kaksi tuntia kuulematta mitään.

Petri Vainio

Lehtopöllön rengastaminen ja varsinkin sen vapaaksi päästäminen ovat jääneet Elmerin mieleen.

– Katsoimme infrapunakameroista ja näin, että verkkoon tuli lehtopöllö. Juoksin nopeasti mökille sanomaan isille, että se on lehtopöllö. Sitten se rengastettiin ja päästin sen vapaaksi. Olin pitkään toivonut, että saisin pitää lehtopöllöä kädessä ja nähdä sen. Se oli unelman täyttymys, kertoo Elmeri.

Retkille ei voi tilata pöllöjä

Turun Lintutieteellinen yhdistys järjestää yhden pöllöretken Ruissalossa yleensä keväällä. Tällä kertaa mukana oli noin 150 henkeä. Birdlifen retkikummi Petri Vainio johdattaa yhtä pienryhmää ja kertoo, että ilmeisesti pesintä oli jo edennyt pitkälle, sillä pöllöt olivat melko hiljaisia.

– Eihän näille järjestetyille retkille voi tilata pöllöjä. Joskus kuljetaan kaksi tuntia kuulematta mitään. Tänä vuonna Ruissalon lehtopöllöt huhuilivat aktiivisesti jo tammi-helmikuun vaihteessa. On mahdollista, että naaraat ovat munilla ja koiraat ovat tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen eivätkä kuuluta reviiriään, pohtii Vainio.

Elmeri Juuti ja Rainer Mantila ihailevat täytettyjä pöllöjä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turkulainen Rainer Mantila oli tyytyväinen retkeen, vaikka lehtopöllön puhallus jäi kuulematta.

– Täällä syntyy hauskaa keskustelua. Tämä on sosiaalinen tapahtuma, naurahtaa Mantila ja tutkii Elmeri Juutin kanssa rengastuspaikalla olevia täytettyjä pöllöjä.

Petri Vainio kertoo, että lehtopöllö on Ruissalon tyypillinen pöllö. Niitä pesii Ruissalossa yleensä 12–15 paria – jopa enemmän, jos on hyvä myyrävuosi.

– Honkapirtin parkkipaikka on hyvä paikka kuunnella lehtopöllöjä. Pitää olla 10–15 minuuttia paikallaan ja kuunnella. Kyllä pitäisi pöllöjä kuulla, jos pöllöjä on äänessä, kertoo Vainio.