Koe uusi yle.fi

Pohjanmaalla kovat säästötarpeet sote-palveluissa – 40 miljoonaa euroa tai 2000 henkilön vähennys

Vaasan sairaanhoitopiirissä Pohjanmaalla on tavoitteena karsia kustannuksia rajusti, ennen kuin sote-uudistus astuu voimaan. Sairaanhoitopiirin mukaan kustannukset ovat liian korkeat. Pietarsaaren seudun kunnat selvittävät omalta osaltaan yksityistämismahdollisuuksia.

Kotimaa
Sinipohjainen opastetaulu, näytteenotto, ulos
Antti Haavisto / Yle

Vaasan sairaanhoitopiirissä on tultu siihen tulokseen, että sote-puolella tarvitaan rajuja leikkauksia. Kustannukset ovat liian korkeat Pohjanmaalla, ja että päästäisiin lähelle valtakunnan keskiarvoa, tarvitaan jopa 40 miljoonan euron säästöt tai 2000 henkilön vähennys. Leikkaukset eivät koske pelkästään erikoissairaanhoitoa vaan myös perusterveydenhoitoa ja sosiaalipuolta.

Pietarsaaren seudun kunnat selvittävät omalta osaltaan, pitäisikö sote-palvelut yksityistää. Kaiken kaikkiaan erilaisten ratkaisujen etsiminen aiheuttaa melkoista myllerrystä.

Kuntien poliitikoista koottu työryhmä kysyy nyt Vaasan sairaanhoitopiirin alueella kunnilta kantaa kahteen vaihtoehtoon. Ensimmäinen ehdotus on, että kunnat allekirjoittavat sitoumuksen supistaa menoja vapaaehtoisesti. Toinen vaihtoehto on perustaa uusi kuntayhtymä, joka ottaa hoitaakseen kaikki maakunnan sote-palvelut.

Sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Hans Frantz kannattaa jälkimmäistä vaihtoehtoa.

– Tiedämme kuinka vaikeaa kunnissa on säästää ihan pienistäkin asioista, Frantz toteaa. Kuntayhtymässä olisi hänen mukaansa helpompi päästä haluttuihin kustannuksiin.

Pietarsaaren seutu etsii omaa ratkaisua

Pietarsaaren seudulla selvitetään omaa ratkaisua, jossa kaikki sote-palvelut yksityistettäisiin. Mallia otetaan Jämsästä ja Kuhmoisista, joissa on perustettu yhtiö suurten terveydenhoitokonsernien kanssa.

Tuloksena on ollut, että kustannukset ovat pienentyneet 5-10 prosentin vuosivauhtia. Se voisi olla meidänkin mallilla, sanoo Pedersören kunnanjohtaja Stefan Svenfors.

– Jämsässä ollaan tyytyväisiä. He ovat säästäneet rahaa ja onnistuneet myös saamaan potilaita pois sairaalahoidosta, Svenfors toteaa.

Tavoitteena ei ole Svenforsin mukaan vain laskea kustannuksia, vaan myös turvata työpaikkoja ja kehittää Pietarsaaren sairaalan palveluita.

10-15 vuoden sopimuksella pystymme vaikuttamaan yhteisesti omistettuun yhtiöön. Jämsän mallissa kunnat saivat osakevähemmistön yhtiöstä.

– Myöhemmin keväällä kutsumme poliitikot ja työntekijät kokoukseen yhtiömallista ja mitä se tarkoittaisi.

Pietarsaaren seudulla asuu 40 000 ihmistä ja sote-palveluissa työskentelee 1700 henkilöä.

Potilaan valinnanvapaus tulossa

Professori Mats Brommels selvitysryhmineen antaa tiistaina väliraportin valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Työryhmän tehtävänä on saada aikaan esitys kokonaisvaltaisesta valinnanvapaudesta potilaille.

Se tarkoittaa, että potilas saisi valita vapaasti hoitomuotonsa julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tarjoamista palveluista. Ajatuksena on löytää yksinkertainen rahoitusratkaisu, jossa raha seuraa potilasta.

Tämä tarkoittaa kilpailun lisääntymistä, ja sitä, että ne jotka tarjoavat parasta laatua pärjäävät. Esimerkiksi Ruotsissa valinnanvapaus on ollut käytössä jo pitkään, mutta jakaa edelleen mielipiteitä. Lopulliset mallit potilaan valinnanvapaudesta pitäisi olla valmiina toukokuun lopulla.

Yle Österbotten/Patrik Enlund