Ei farkuissa 101-vuotiaan syntymäpäiville – joskus pukeutumissäännöt unohtuvat

Juhlavieraat tekevät juhlan, mutta vieraiden on muistettava hyvät käytöstavat. Vaikka seurustelu on tärkeää, kannattaa silti omien asioiden kertomiset jättää viimeiseksi.

ilmiöt
Täytekakku marsipaaniruusuilla
Mari Nupponen / Yle

Juhlien järjestäminen onnistuneesti vaatii paljon etukäteen valmistautumista. Ennen juhlaa on päätettävä kutsuttavien määrä, se mitä tarjotaan, hankittava tarvittavat raaka-aineet ja tarvikkeet, valittava juhlille mahdollinen teema, suunniteltava ohjelma, sovittava kuka kuvaa ja koristeltava juhlatila.

– Juhlan luonteen mukaisesta katsotaan miten vieraat vastaanotetaan, missä seisovat päivänsankarit ja mitä tapahtuu siinä kun väki alkaa tulla sisään: milloin mennään istumaan, kohotetaan malja ja aloitetaan ruokailut. Tällöin vieraidenkin on helpompi olla, jos päivänsankari tietää miten homma hoituu, kertoo Juhlapalvelu Sara’s Cateringin sotkamolainen yrittäjä Raija Heikkinen.

Itse juhlassa isäntäväen yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin vastata vieraiden viihtyisästä tunnelmasta, huolehtia heidän tuomista kukista ja esiteltävä vieraat toisilleen.

Vaikka seurustelu on tärkeää, niin vieraiden on hyvä keskittyä siihen juhlaan minne ollaan tultu.

Raija Heikkinen

Juhlien onnistuminen vaatii myös isäntäväen valmistautumisen lisäksi oikeanlaisia huomioita kutsutuilta vierailta. Vaatetus on oltava tilaisuuden luonteen mukainen ja juhliin tullaan ajallaan, ei liian aikaisin eikä varsinkaan myöhässä. Ohjeita on paljon ja muistia voi virkistää etukäteen vaikka internetistä löytyvillä ohjeistuksilla (siirryt toiseen palveluun). Vieraat tekevät juhlan, mutta on tärkeää muistaa hyvät käytöstavat.

– Jos juhliin tulee paljon lapsia, on vanhempien tehtävänä huolehtia lasten käyttäytymisestä. Ettei käy niin, että puolet juhlavieraista jäljittää villejä lapsia ja päivänsankari jää varjoon, muistuttaa jo 14 vuoden ajan monien juhlien järjestelyissä mukana ollut Heikkinen.

Muutoksia pukeutumisessa

Vuosien saatossa juhlien järjestämisessä on tapahtunut muutoksia, varsinkin pukeutumisessa. Ennen ihmiset olivat pukeutuneet parhaimpiinsa, kun nykyaikana ihmiset ovat rennompia ja joskus jopa pukeutumissäännöt unohtuvat.

– Ihan farkut jalassa ei mielestäni sovi mennä 101-vuotiaan syntymäpäiville, sanoo Heikkinen.

Pöytä täynnä herkkuja.
Juhlien järjestäminen vaatii paljon työtä.Heli Mäkikauppila / Yle

Vieraiden kannattaa osoittaa arvostavansa talon tarjoiluja, syömisiä ja juomisia. Tässäkin pitää muistaa hyvät tavat: ei saa syödä taloa tyhjäksi, eikä juoda liikaa.

Vieraat tutuiksi

Monissa juhlissa on paljon sellaisia vieraita, jotka eivät tunne toisiaan. Tällöin on tärkeää järjestää esittely, jossa Raija Heikkisen mielestä suomalaisilla ja kainuulaisilla on toivomisen varaa.

Vieraidenkin on helpompi olla, jos päivänsankari tietää miten homma hoituu.

Raija Heikkinen

– Minusta on kiva, jos syntymäpäiväjuhlissa on sellaista ohjelmaa, jossa esitellään siellä oleva väki toisilleen. Se avaa tilannetta ja rentouttaa sitä, samalla tullaan enemmän tutuiksi.

– Vaikka seurustelu on tärkeää, niin vieraiden on hyvä keskittyä siihen juhlaan minne ollaan tultu ja kunnioittaa päivän henkilöä valmistelemalla esimerkiksi puheet etukäteen ja jättää omien asioiden kertomiset viimeiseksi, opastaa Juhlapalvelu Sara’s Cateringin yrittäjä Raija Heikkinen.