1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinlääkintä

Eläinlääkärien hinnoissa suuria eroja Lounais-Suomessa

Esimerkiksi kissan kastraatiosta joutuu vertailussa mukana olleilla klinikoilla pulittamaan muutamasta kympistä yli sataseen. Hintaan vaikuttaa muun muassa eläinlääkäriaseman koko.

eläinlääkintä
Ocicat-rotuinen kissa eläinlääkärin tutkittavana.
Yle

Eläinlääkäreiden hinnoissa on suuria vaihteluita Lounais-Suomessa. Vertailimme alueella toimivien eläinlääkärien hintoja. Esimerkiksi kissan kastraatio voi toisessa paikassa maksaa kolminkertaisesti kuin toisaalla.

Yksityisten eläinlääkäriasemien hinnoissa on nähtävissä, että pienillä eläinlääkäriasemilla perustoimenpiteiden hinnat ovat matalammat kuin suurilla klinikoilla.

– Jos eläinlääkäri toimii pienissä tiloissa ja esimerkiksi itsekseen tai avustajan kanssa, on todennäköistä että kustannukset ovat alhaisemmat kuin suuressa yrityksessä, jossa on kalliita laitteita, välineitä ja paljon henkilökuntaa, sanoo Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Kirsi Sario.

Joillakin pienillä asemilla ei ole käytössään edes esimerkiksi röntgenlaitetta.

Kunnallisilla eläinlääkäreillä hintakatto

Yksityiset eläinlääkäriasemat saavat määritellä hintansa itse. Kunnallisten eläinlääkäreiden hintoja sen sijaan ohjailee kunnallinen eläinlääkäritaksa, joka määrittelee maksuille ylärajan.

Kaikissa kunnissa kunnallista eläinlääkäriä ei ole lainkaan. Näin on tilanne esimerkiksi Turussa, jossa eläinlääkäripalveluja lemmikeille virka-aikana tarjoavat vain yksityiset eläinlääkäriasemat.

Eläinlääkäreiden hintoja
Hintatiedot on otettu eläinlääkäreiden verkkosivuilta tai saatu heiltä kysymällä 14.-16.3.2016. Vertailuun on valittu eläinlääkärit satunnaisesti. Vertailussa ei ole kaikkia Lounais-Suomessa toimivia eläinlääkäreitä.Paula Koskinen / Yle

Valintaan vaikuttavat hinta, sijainti ja laatu

Moni lemmikinomistaja ei pidä eläinlääkäriä valitessaan hintaa tärkeänä tekijänä. Hinta vaikuttaa valintaan eniten silloin, kun kyse on rutiinitoimenpiteistä, kuten rokotuksista.

Hintaa enemmän vaikuttaa se, että lääkäri on varmasti hyvä.

Evita Kara

– Jos tulee vakavampaa sairautta, niin silloin hintaa enemmän vaikuttaa se, että lääkäri on varmasti hyvä, sanoo turkulainen Evita Kara.

Vaakakupissa painaa myös lääkärin sijainti.

– Käyn keskustassa, jonne on helppo mennä ilman autoa. Hinta merkitsee, mutta kaikki yksityiset ovat aika samanhintaisia eli aika kalliita, Linda Filppula sanoo.

Eläinlääkärien hintoja
Hintatiedot on otettu eläinlääkäreiden verkkosivuilta tai saatu heiltä kysymällä 14.-16.3.2016. Vertailuun on valittu eläinlääkärit satunnaisesti. Vertailussa ei ole kaikkia Lounais-Suomessa toimivia eläinlääkäreitä.Paula Koskinen / Yle
Lue seuraavaksi