Koe uusi yle.fi

EU:n maatalousministerit kokoontuvat ratkomaan maanviljelijöiden ongelmia – taustalla Venäjän asettama tuontikielto

Joka vuosi 600 ranskalaista maanviljelijää tekee itsemurhan. Suurta lukua on selitetty viljelijöiden talousahdingolla, jota maatalousministerit ovat tänään kokoontuneet ratkomaan. MTK:n mukaan myös suomalaisviljelijät ovat ahtaalla.

talous
Lehmiä navetassa.
Lehmät on pakko lypsää lakonkin aikana. Maito menee kuitenkin hukkaan koska kahta päivää vanhempi maito katsotaan pilaantuneeksi. Timo Nykyri / Yle

Maanviljelijät, etujärjestöt ja ministerit puhuvat markkinakriisistä. Käytännössä he tarkoittavat, että maataloustuotteiden tuottajahinnat ovat liian alhaalla ja ne ajavat maanviljelijät kohtuuttomiin ongelmiin.

Yhtenä esimerkkinä tästä ovat ranskalaisten viljelijöiden korkeat itsemurhaluvut. Euroopan parlamentti piti viime viikolla hiljaisen hetken, koska joka vuosi 600 ranskalaisviljelijää tekee itsemurhan. Luku on korkeampi kuin väestössä keskimäärin.

Mutta ongelmia on myös Suomessa ja se on tullut esiin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n tekemissä laskelmissa. Parhaiten ja heikoiten toimeentulevien maataloustuottajien välissä on iso joukko viljelijöitä, jotka tahkoavat nollatulosta tuotannollaan.

Käytännössä MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kailan mukaan tämä on tarkoittanut sitä, etteivät tilat ole maksaneet velkojen lyhennyksiä ja ne ovat osaltaan eläneet velalla. Suomessa viljelijöiden toimeentuloon vaikuttavat Venäjän asettaman tuontikiellon lisäksi keskittyneet vähittäismarkkinat.

– Halpuuttaminen täällä on meidän oma päänsärky kotimaassa. Meillä on Euroopan keskittynein kauppa ja maanviljelijän neuvotteluvoima ketjussa on siinä mielessä vääristynyt, Kaila sanoo.

Tämän lisäksi Kiinan talouskasvun hidastuminen ja Euroopan kitulias kasvu kurittavat maanviljelijöitä.

Jäsenmaat riitelevät tuontirajoitteista

Maanantaina EU-jäsenmaiden maatalousministerit kokoontuvat keskustelemaan maanviljelijöiden vaikeasta asemasta. Kokouksessa todennäköisesti tehdään päätöksiä, miten tilanteeseen puututaan.

Jäsenmaat eivät ole yksimielisiä kaikesta, mitä pitäisi tehdä. Erityisesti maidon tuotantomäärien laskemisessa Saksa ja Ranska ovat jakaantuneet yhteen ja Hollanti, Irlanti ja Tanska toiseen ryhmään. Saksa ja Ranska kannattavat tuotantokiintiöitä, mutta Hollanti, Irlanti ja Tanska pelkäävät tekemiensä tuotanto-investointien puolesta.

– Ne, jotka ovat suotuisimmalla alueella, suhtautuvat asiaan kriittisesti. Mutta yhä suurempi joukko on sillä linjalla, että myös sillä puolella pitää tehdä jotakin, Kaila sanoo.

EU:ssa luovuttiin maiden kesken jaetusta maidon tuotannon kiintiöistä noin vuosi sitten. Tämä on osaltaan lisännyt tarjontaa markkinoilla.

Suomi on ollut varovaisen myöntyväinen tuotantorajoituksiin, sillä maassa tuottajahinta on laskenut merkittävästi. Rajoituksilla pyritään vähentämään maidon tarjontaa, jolloin hintoja voitaisiin nostaa.

Tämän lisäksi Suomi on valmis tukemaan suoria tukia ja maatalouden kriisirahaston käyttämistä nykyisessä tilanteessa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?