1. yle.fi
  2. Uutiset

Söisitkö murhaajan paistaman pihvin? Vankilaravintolat kasvattavat suosiotaan Italiassa

Ravintolassa vangit saavat arvokasta työkokemusta ja heidän yhteytensä vankilan ulkopuoliseen maailmaan säilyy. Monet ovat jatkaneet ravintola-alalla vankilasta vapauduttuaan.

Ulkomaat
Sommelieriksi kouluttautunut vanki ja hänen avustajansa.
Sommelieriksi kouluttautunut vanki ja hänen avustajansa.Petri Burtsov / Yle

Keskellä kuvankaunista toscanalaismaisemaa sijaitsee vantteran näköinen keskiaikainen linnoitus, Volterran vankila. Sen 140 vankia kärsivät kaikki pitkiä tuomioita vakavista rikoksista, kuten murhista.

Vankila ei kuulosta paikalta, jonne ihmiset jonottaisivat päästäkseen kokemaan unohtumattoman ravintolaillallisen. Vankilassa kymmenen vuoden ajan järjestetyt ravintolaillat ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä, ja Volterran suosion myötä vastaavanlaisia vankilaravintoloita on avattu myös muualle Italiaan.

Volterran vankila sijaitsee keskellä kuvankaunista toscanalaismaisemaa.
Volterran vankila sijaitsee keskellä kuvankaunista toscanalaismaisemaa.Petri Burtsov / Yle

Monet vangit ovat löytäneet töitä ravintola-alalta

Vankilaravintolan perusajatus on selkeä.

Italian vankiloissa tuomioitaan kärsii yli 50 000 vankia. Tutkimukset osoittavat, että heistä yli kaksi kolmasosaa uusii rikoksensa vankilasta vapauduttuaan. Tarjoamalla vangeille koulutusta ravintola-alalle Volterran kaltaiset vankilat antavat vaihtoehdon rikollisuudelle.

– Me näemme vangit ihmisinä, jotka tarvitsevat apua ja mahdollisuuksia. Vangeistamme 20 on päätynyt vapautumisensa jälkeen töihin ravintola-alalle, ja juuri tänään saimme yhden lisäpyynnön, vankilanjohtaja Maria Grazia Giampiccolo kertoo.

Vangit töissä ravintolan keittiössä.
Nicola Esposito (vasemmalla) ja toinen vanki töissä ravintolan keittiössä.Petri Burtsov / Yle

Vankien kanssa keittiössä työskentelee joukko kuuluisien italialaisravintoloiden kokkeja, monet heistä Michelin-tähdillä palkituista ravintoloista. Tällä kertaa vuorossa on kuuluisan firenzeläisravintolan kokki Peter Brunel.

– Monilla näistä vangeista on valtava halu oppia uutta, ja he ovat pärjänneet todella hyvin. Pidän tätä työtä hyvin tärkeänä ja siksi lähdin vapaaehtoiseksi tähän hankkeeseen, Brunel kertoo.

Ravintolaan kuljetaan metallinpaljastimen läpi

Asiakkaita ei vankilassa ruokailu tunnu pelottavan. Jonoa on jo alkuillasta kymmeniä metrejä.

Turvallisuusseikat on huomioitu monella tapaa. Ravintolaan kuljetaan metallinpaljastimen läpi, eivätkä asiakkaat saa tuoda mukanaan kännyköitä. Lisäksi jokaisen ravintola-asiakkaan taustat ja rikoshistoria on selvitetty Italian sisäministeriön toimesta.

Vangit valmistautuvat illalliseen.
Vangit ja kokki Peter Brunel (oikealla) valmistautuvat illalliseen.Petri Burtsov / Yle

Myöskään vangeille ravintolaan töihin pääsy ei ole itsestäänselvyys.

He käyvät läpi useita psykologisia testejä, ja valituksi tulevat vain ne, jotka ovat osoittaneet hyvää käytöstä vankeutensa aikana. Vanginvartija kertoo, etteivät mafiaan kuuluvat vangit osallistu hankkeeseen, koska mafian sisäiset säännöt kieltävät sen.

– Ei minua pelota tulla tänne, sillä turvallisuusjärjestelyt ovat huipussaan. Mielestäni on tärkeää, että vangit näkevät myös tavallisia ihmisiä, eivät vain muita vankeja, Barbara sanoo illallisen päätteeksi.

– Olen kotoisin Volterrasta, ja olemme hyvin ylpeitä tästä hankkeesta. Vankila on osa tätä kaupunkia, ja monet vangeista jäävät tänne vankilasta vapauduttuaan. On totta, että he ovat tehneet elämässään virheitä, mutta ei tämä tarkoita sitä, että yhteiskunnan pitäisi hylätä heidät, Paola puolestaan uskoo.

Asiakkaita vankilaravintolassa.
Asiakkaita vankilaravintolassa.Petri Burtsov / Yle

Illallisen aikana joukko vanginvartijoita valvoo vankien käytöstä. Ja ruokailuvälineet ovat muovisia, varmuuden vuoksi.

"Tuntuu hyvältä, kun ihmiset tulevat tänne syömään ruokia, jotka minä olen heille tehnyt"

Ravintolan keittiössä käy kuhina vankien valmistautuessa illalliseen.

Napolista kotoisin oleva Nicola Esposito on ollut vankilassa yhdeksän vuotta. Koska Nicola leikkaa edessäni murealta näyttävää härän sisäfileetä suurikokoisella veitsellä, en kysy, miksi hän joutui vankilaan.

– Tuomiotani on jäljellä viisi vuotta. Työ tässä ravintolahankkeessa saa minussa aikaan voimakkaita tunteita. Tuntuu hyvältä, kun ihmiset tulevat tänne syömään ruokia, jotka minä olen heille tehnyt, hän sanoo.

Pierluigi on istunut tuomiotaan kahdeksan vuotta. Häntä ei kuulemma tarvitse pelätä, sillä hän on vankilassa talouspetoksen takia.

Pierluigille tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät.

– Ulos päästyäni haluan jatkaa ravintola-alalla, vaikkapa ryhtyä leipuriksi. Olen tehnyt elämässäni virheitä, mutta mielestäni olen maksanut niistä, hän toteaa.

Vankien valmistamaa jälkiruokaa.
Vankien valmistamaa jälkiruokaa.Petri Burtsov / Yle

Illallinen sujuu hyvin, ja tupaten täynnä olevan ravintolan asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Vangit tarjoilevat ruoka-annokset pöytiin ja harjoittelevat samassa kanssakäymistä asiakkaiden kanssa. Yksi heistä tulee kertomaan illan viinivaihtoehdoista ja kertoo kouluttautuneensa vankilassa sommelieriksi.

– Suosittelen tanniinista chiantia, sillä pihvi on paistettu puolikypsäksi, nimetön vanki toteaa ja hymyilee kultahampaat kiiltäen.

Lue seuraavaksi