Ministeri Mäntylä haluaa Fimean takaisin Kuopiosta Helsinkiin

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) yrittää palauttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen eli Fimean päätoimipaikan Helsinkiin. Fimean sijainnista on riidelty seitsemän vuotta. Lusikkansa soppaan on pannut neljä ministeriä. Rahaa on kulunut noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Kotimaa
Fimean logo ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.).
Yle ja Jarno Kuusinen / AOP

Fimean kohtalo on jälleen ratkaisuvaiheessa. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) haluaa Fimean päätoimipaikaksi Kuopion sijaan Helsingin, missä myös istuisi viraston johto.

Mäntylä sanoo, että hänen odotuksensa Fimean kilpailukyvystä ja kansainvälisistä asiakkaista ovat suuret. Fimean toiminnasta 80 prosenttia rahoitetaan maksullisen toiminnan tuloilla.

– Uskon, että tämä summa voi kasvaa, jos Fimea saa vihdoin keskittyä oman työnsä tekemiseen, sanoo ministeri Mäntylä.

Kuopion olisi tarkoitus vahvistua

Kuopion-toimipisteessä keskityttäisiin tulevaisuudessa lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen liittyviin tehtäviin. Toimintaa siellä laajennettaisiin.

Suomessa ei ole yhtenäistä arviointiprosessia sairaalalääkkeille. Uusien lääkkeiden käyttöönottoa pitäisi kuitenkin edeltää kustannusten ja vaikutusten arviointi. Mikäli Kuopio saisi lisää rahaa, siellä pystyttäisiin systemaattisesti arvioimaan kaikki uudet sairaalalääkkeet.

Fimea toimisi edelleen monipaikkaisena. Helsingin ja Kuopion lisäksi myös Turussa säilyisi nykyinen työskentelypiste.

Raivoisa keskustelu alkaa taas

Fimeasta on riidelty koko sen elinaika eli vuodesta 2009. Tuolloin ministeri Liisa Hyssälä (kesk.) päätti lopettaa Lääkelaitoksen ja perustaa uuden viraston, Fimean, Kuopioon. Kuopion Fimeasta ei kuitenkaan ole tullut suurinta yksikköä.

Seuraavina viikkoina raivoisa keskustelu Fimean sijainnista käydään taas. Ministeri Mäntylä sanoo, että henkilökunnan vuosia kestäneen epävarmuuden tulevaisuudesta on loputtava.

– Fimea ei saa olla enää jatkossa aluepolitiikan väline. Irtisanomisiin ei pidä mennä. Ne olisivat ainoa keino siirtää Fimea Kuopioon. Toivon, että nyt nähtäisiin kokonaiskuva ja taloudellinen tilanne.

Fimean sijaintia käsitellään seuraavaksi alueellisen koordinaation ryhmässä maaliskuun lopussa, jonka jälkeen se menee valtioneuvoston käsittelyyn.