Soini Saksan oikeistopopulistien noususta: Kansa ei äänestä väärin

Alternativ für Deutschland joutuu lähtemään kannanottojensa takia Euroopan parlamentin konservatiiviryhmästä, jonka jäseniä myös perussuomalaiset ovat europarlamentissa. Timo Soini ei halua ottaa kantaa AfD:n politiikkaan.

Ulkomaat
Timo Soini
Timo Soini Yle

Oikeistolainen, konservatiivinen, nationalistinen, populistinen – muun muassa näin on kuvailtu Alternative für Deutschlandin eli Vaihtoehto Saksalle -puolueen linjaa.

Sunnuntaisissa aluevaaleissa suuret puolueet CDU ja SPD menettivät kannatustaan. AfD sai ääniä kaikissa kolmissa vaaleissa, eniten Saksi-Anhaltin osavaltiossa – 24,2 prosenttia.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi Saksan vaalitulosta Johannes Virolaisen tyyliin:

– Kansa on puhunut, pulinat pois, Soini kommentoi Brysselin ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Alternative für Deutschland keskittyi aiemmin kritisoimaan EU:ta. Europarlamentissa mepit ovat samassa ryhmässä kuin Suomen perussuomalaiset – ECR:ssä. Ryhmä on muodostunut brittikonservatiivien ympärille. Eurovaalien alla Soini toivoi eurokriittisen puolueen menestystä.

Puolueessa tapahtui kuitenkin eurovaalien jälkeen vallanvaihdos ja linjanmuutos: puolue keskittyy nyt vastustamaan Saksan pakolaispolitiikkaa.

Soini ei ole innostunut puhumaan AfD:stä eikä siitä, millaisia eroja perussuomalaisten ja AfD:n linjassa on.

– Yleisellä tasolla sanon, että kansa ei äänestä väärin. Ei siinä mitään veto-oikeutta voi millään EU:lla tai muulla olla. Yleensä vaaleissa tapahtuu sellaisia asioita, että jos on katsottu, että politiikka on ollut epäkelpoa tai huonoa, niin tulee muutoksia.

Viikko sitten ECR ilmoitti, että se erottaa AfD:n mepit ryhmästään, jos nämä eivät itse lähde kuun loppuun mennessä. EUobserver-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) syynä ovat AfD:n puheenjohtajan Frauke Petryn rankat kommentit saksalaislehdessä: (siirryt toiseen palveluun) hän kertoi, etteivät poliisi tai hän pitäisi ajatuksesta, että pakolaisia ammuttaisiin rajalla, mutta pakolaisten pääsy Saksan maaperälle on estettävä.

Soini ei halua kommentoida "sisarpuolueen" potkuja.

– En ole ECR-ryhmän jäsen, vaikka puolueemme siellä on. En tunne yksityiskohtia. En ole vastuussa AfD-puolueesta enkä mistään puolueesta paitsi perussuomalaisista, Soini lopettaa.