Voiko Venäjän sanaan luottaa – onko se jo saavuttanut tavoitteensa Syyriassa?

Kaikkea voi toki sanoa, mutta pitääkö sitä uskoa, Upin tutkija Salonius-Pasternak pohtii viitaten Venäjän vetäytymisilmoitukseen. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen taas uskoo, että venäläissotilaiden määrä ja operaatiotahti Syyriassa laskevat. Tutkijat spekuloivat sillä, onko Venäjä jo saavuttanut tavoitteensa, ja tulevatko toisaalta vastaan myös kustannuskysymykset.

Ulkomaat
Charly Salonius-Pasternak ja Antti Paronen.
Charly Salonius-Pasternak ja Antti Paronen.Yle

Tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista huomauttaa, että Venäjän Syyriasta vetäytymistä koskevan lausunnon suhteen on hyvä ensin katsoa, mitä tuleman pitää, ja miten lupaukset ja toimet kohtaavat.

– Perustavanlaatuinen kysymys on nyt, miksi presidentti Vladimir Putinia pitäisi uskoa tällä kertaa? Ikävä kyllä on tultu siihen tilanteeseen, että jos katsoo Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin lausuntoja, niin ihan häikäilemättömästi valehdellaan, hän toteaa.

Salonius-Pasternak ottaa esimerkiksi Venäjän johdon puheiden luotettavuuden liittyen raskaan aseistuksen vetämiseen Minskin sopimuksen mukaan Itä-Ukrainasta.

– Se olisi pitänyt olla vedetty jo ainakin kymmenen kertaa, mutta kuitenkin joka päivä raskailla edelleen ammutaan, hän muistuttaa.

Vetäytymisilmoitukseen saattaa tutkijan mukaan liittyä kuitenkin myös kysymys, miksi jatkaa, jos oman analyysinsa mukaan Venäjä on jo saavuttaneet tavoitteensa?

– Mitäpä, jos Kremlin mukaan Venäjä on nyt saavuttaneet tavoitteensa eli ovat pystyneet osoittamaan olevansa merkittävä peluri Lähi-idässä, osoittaneet omaavansa riittävän määrän sotilaallista kykyä ja ovat selvästi saaneet avitettua tukemansa al-Assadin joukot niskan päälle.

"Venäjän operaatiotahti todennäköisesti tulee ainakin laskemaan"

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Parosen mukaan Venäjän lausunto viittaa siihen, että Syyrian lentoryhmäksi kutsuttuja joukkoja ollaan nyt vetämässä pois eli toisin sanoen Syyriasta lähtevät kaikki alustat, joilta käsin on pommitettu.

– Syyriaan ollaan kuitenkin jättämässä niitä joukkoja ja osastoja, joita siellä traditionaalisestikin on pidetty eli laivastoa ja ilmatukikohtaa, joita suojataan venäläisillä ja toki tarvittaessa siellä ollaan alle vuorokaudessa isomminkin, Paronen sanoo.

Miksi sitten Venäjä nostaa asian esille ja ilmoittaa vetäytyvänsä, se on Parosen mielestä se isompi kysymys.

– Venäjä saattaa yrittää ilmaista, että heitä on turha yrittää sitouttaa tällaiseen pitkälliseen konfliktiin ja sitoa sotaan, jossa poliittisten päämäärien saavuttamine on vaikeata ja mikä ennen kaikkea on todella kallista, nämä lienevät keskeisimmät viestit, Paronen summaa.

Se, mitä tästä seuraa, näkyy Parosen mukaan ennen kaikkea siinä, että sotilaiden määrä laskee ja operaatioiden tahtia vähenee ja Venäjä ei yksinkertaisesti ota enää osaa Isisin vastaiseen taisteluun, vaan jättää sen lännelle.

Korjattu 14.3. klo 14.10 ei Minskissä vaan Minskin sopimuksen mukaan Itä-Ukrainasta.