Koe uusi yle.fi

EU-maanviljelijät eivät saa lisää tukirahaa – MTK pettyi ministerikokouksen tulokseen

Maanviljelijöille ei ole luvassa pikaista apua talousongelmiin. Ministereiden EU-kokouksessa helpotusta luvattiin hallinnolliseen taakkaan. MTK:ssa petyttiin ratkaisuun.

politiikka
Kimmo Tiilikainen
Yle

EU-maiden maatalousministerit eivät päässeet Brysselissä pitämässään kokouksessaan sopuun rahallisesta korvauksesta maanviljelijöille. Sen sijaan ministerit päättivät maitojauheen ja voin varastoon oston enimmäismäärien nostoista. Samalla maidontuottajille annettiin lupa sopia tuotantokiintiöistä keskenään.

– Ei tämä paketti kokonaisuutta ratkaise. Emme pysty antamaan lisää tukirahaa viljeilijöille tänä päivänä. Emme pystyneet vaikuttamaan siihen, että markkinahinnat nousisivat, maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk. ) sanoi kokouksen jälkeen.

Tiilikaisen mukaan moni muu maa on kuitenkin lähtenyt Suomen tavoin ajamaan viljeilijöiden hallinnollisen taakan keventämistä Euroopan tasolla.

MTK pettyi

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitossa (MTK) petyttiin kokouksen antiin. MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila sanoi, että akuutin kriisin ratkaisuun tarvittaisiin rahaa.

– Nyt komissio ei ollut valmis avaamaan kriisipakettia ja tarjoamaan kriisitukia viljelijöille, Kaila sanoi Ylen puoli yhdeksän uutisissa.

Kailan mukaan koko Euroopan maanviljelystä markkinaongelma vaivaa tällä hetkellä koko Euroopan maanviljelystä. Suomessa maanvilljelijöiden ahdinkoa lisää ruoan hintakilpailu.

– Tuottajalla ei ole asemaa tässä neuvotteluketjussa, niin tämä ruoan hintakilpailu entisestään painaa tuottajahintaa alaspäin.

Moni asia kurittaa viljelijöitä

Monet tekijät kurittavat tällä hetkellä maanviljelijöitä. Venäjän asettamien tuontiekieltojen lisäksi Kiinan talouskasvun hidastuminen ja Euroopan kitulias talouskasvu ovat ajaneet maanviljelijöitä talousvaikeuksiin.

Talousahdinko näkyy karulla tavalla esimerkiksi Ranskassa, missä 600 maanviljelijää tekee joka vuosi itsemurhan.