Koe uusi yle.fi

Kansanedustajat A-studiossa: Lääkärikoulutuksesta ei saa säästää

Lääkärikoulutuksen tason pelätään heikkenevän yliopistosäästöjen takia. Opetusryhmien suureneminen voi vähentää mahdollisuuksia käytännön oppiin, pelkää A-studiossa vieraillut opposition kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas). Hallituspuolueenkin lääkärikansanedustajan Martti Taljan (kesk.) mielestä lääketieteellinen koulutus on suojattava säästöiltä.

Kotimaa
Hanna Sarkkinen (kansanedustaja, vas.) ja Martti Talja (kansanedustaja, kesk.) keskustelivat lääkärikoulutuksesta Seija Raution johdolla maanantain A-studiossa.
Hanna Sarkkinen (kansanedustaja, vas.) ja Martti Talja (kansanedustaja, kesk.) keskustelivat lääkärikoulutuksesta Seija Raution johdolla maanantain A-studiossa.Yle

– Lääketieteen osalta koulutussäästöt on jo tehty. Lääkärikoulutusta ei pitäisi enää lähteä karsimaan, toteaa entinen Päijät-Hämeen keskussairaalan johtaja Talja.

Säästöillä hän viittaa edellisen hallituksen aikana tehtyihin koulutuspaikkojen lisäyksiin, joiden myötä myös henkilökuntaa oli tarkoitus lisätä. Näin ei kuitenkaan ole käynyt ja siksi lääkäriopiskelijoiden pienryhmissä on nyt tungosta.

– Edellinen hallitus lisäsi koulutusta 25 prosenttia, piti lisätä resursseja myös, mutta ei ole näkynyt, toteaa Martti Talja.

Hätähuutoja lääkiksistä

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) on jo pitkään ollut huolissaan tulevaisuuden lääkäreiden ammattitaidosta. Hän teki vuoden alussa kirjallisen kysymyksen hallituksen säästöpäätösten vaikutuksista käytännön harjoitteluun lääkärikoulutuksen aikana.

Oululaisena kansanedustajana Sarkkinen on huolissaan erityisesti Oulun lääketieteellisen opetuksen tasosta, sillä siellä resurssit lääkäriopiskelijaa kohden ovat niukimmat.

– On tullut viestiä, sekä opiskelijoilta että opettajilta, että valmistuvat eivät saa riittävästi käytännön harjoitusta. Miten käy potilasturvallisuuden, mitkä ovat vaikutukset terveydenhuoltojärjestelmään, jos tehdään vääriä diagnooseja, kysyy Sarkkinen.

Koulutetaanko lääkäreitä jo liikaa?

Viime syksynä maan viidessä lääketieteellisessä aloitti yli 700 uutta lääketieteen opiskelijaa. Määrä on yli puolet enemmän kuin edellisen laman aikaan 90-luvulla.

Martti Talja kysyykin, koulutetaanko lääkäreitä jo liikaa, kun samaan aikaan sadat opiskelijat ovat hakemassa tutkintoa myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

Vasemmistoliiton Sarkkisen mukaan ongelmaa ei ole, sillä syrjäseudulla on edelleen viitisen prosenttia lääkärivakansseista täyttämättä.

Miten lääkäreiden kysyntä ja tarjonta sitten saataisiin kohtaamaan?

– Tässä on ongelmia toimintajärjestelmässä. Lääkärin ei tarvitsisi aina olla se keskeinen tekijä, vaan muutakin terveydenhuollon henkilökuntaa voi käyttää, muistuttaa lääkärikansanedustaja Talja.

– Esimerkiksi Tanskassa on yhtä paljon lääkäreitä kuin täällä, väkiluvun ollessa sama. Siellä ei ole jonoja lainkaan, joten systeemi toimii.