USA:ssa tutkittiin: Suomi on lukemisen kultamaa

Silkan lukutaidon lisäksi tutkimuksessa vertailtiin muun muassa kouluvuosien ja kirjastojen määrää. Suomi sai ykkössijan suhteellisesti pienellä satsauksella koulutuskuluihin.

kulttuuri
Nainen lukee kirjaa luonnossa.
Huolet saa mielestä parhaiten syrjäyttämällä ne aivoista riittävän kiinnostavalla miellyttävällä tekemisellä.Henrietta Hassinen / Yle

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan lukeminen on Suomessa paremmalla tolalla kuin missään muualla.

Tutkimuksen aineistona oli varsinaisten lukutaitotestien lisäksi sellaisia näyttäjiä kuin kirjastojen ja ilmestyvien sanomalehtien määrä sekä koulussa vietetyt vuodet ja mahdollisuus käyttää tietokonetta.

Connecticutilaisessa CCSU-yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) vertailtiin aluksi 200:aa maata, mutta vain 61 pääsi loppuvertailuun. Muista ei ollut saatavilla kylliksi olennaista tilastotietoa, tutkijat kertovat.

Mitalisijat Pohjoismaille

Pohjoismaat olivat kisan terävin kärki tässä järjestyksessä: Suomi, Norja, Islanti, Tanska ja Ruotsi. Kärkikymmenikkö oli kaikkiaan eurooppalainen lukuun ottamatta Yhdysvaltoja, joka pinnisti seitsemännelle sijalle Sveitsin ja Saksan väliin.

Kymmenen parhaan joukkoon mahtuivat vielä Latvia ja Hollanti. Listan loppupäätä pitivät Botswana, Indonesia ja Thaimaa.

– Tutkimuksessa käytetyt tekijät antavat monipuolisen ja yksityiskohtaisen kuvan kansakuntien kulttuurisesta elinvoimasta, sanoo tutkimuksen johtaja John Miller.

Hän arvelee Pohjoismaiden vieneen niin mitali- kuin pistesijat, koska niissä vallitsee yhtenäiskulttuuri, joka arvostaa lukemista.

Sijoitukset tukevat hänen mukaansa vahvasti sitä käsitystä, että lukutaitoon liittyvät seikat ovat äärimmäisen tärkeitä yksilöiden ja kansakuntien tietoon pohjautuvalle taloudelle. Se puolestaan määrittää maailman tulevaisuutta, Miller sanoo.

Aasia pärjäsi vain silkassa lukutaidossa

Mikäli tutkittavina olisivat olleet pelkät lukutaidot, Suomi olisi ollut jaetulla kakkossijalla Etelä-Korean kanssa ennen Japania ja Kiinaa. Nämä tuoreimmasta kansainvälisestä Pisa-tutkimuksesta peräisin olevat luvut ovat tutkimuksen ainoa materiaali, jossa Aasia loistaa.

Sanomalehtien määrässä kansalaista kohden Suomi on ykkönen, mutta koulutukseen satsaajana se ei ylllä kärkimaiden joukkoon, vaan on vasta 18. Siinä kisassa kärjessä ovat Brasilia, Israel ja Meksiko.

Myöskään kirjastojen määrässä kansalaista kohden nyky-Suomi ei ole huippumaa, mutta sentään kymmenennellä sijalla. Kärkikolmikko ovat Viro, Latvia ja Norja. Eniten kotitietokoneita puolestaan on Hollannissa, Islannissa ja Tanskassa.

Kaikki listat (siirryt toiseen palveluun) ovat kokonaisuudessaan luettavissa tutkimuksen verkkosivulta.