Hyppää sisältöön

Myanmarin presidentin valinta sujui Suu Kyin nuottien mukaan

Myanmarin ensimmäinen siviilipresidentti yli puoleen vuosisataan on Aung San Suu Kyin luottomies. Vaalien jälkeen hän sanoi, että voitto kuuluu Suu Kyille.

Htin Kyaw nosti käden tervehdykseen poistuessaan parlamentista presidentinvaalien jälkeen. Kuva: Hein Htet / EPA

Myanmarin demokratian kansallisen liiton NLD:n ehdokas on valittu odotetusti Myanmarin presidentiksi. Htin Kyaw on NDL:n johtajan Aung Saa Suu Kyin läheinen liittolainen ja pitkäaikainen ystävä. Suu Kyin oman ehdokkuuden esti perustuslaki.

Suu Kyi on tehnyt selväksi, että todellinen valta on hänellä, vaikka hän ei voinut presidentin virkaa nimellisesti saadakaan. Sen esti avioliitto ulkomaalaisen kanssa ja lasten ulkomainen kansallisuus. Myös Htin Kyaw itse näkee valtatilanteen samoin. 

– Tämä on voitto sisarelleni Aung San Suu Kyille. Tämä on tulosta siitä, että kansa rakastaa häntä, Htin Kyaw sanoi valintansa jälkeen.

Presidentti ja hallitus astuvat virkaan huhtikuussa

Htin Kyaw on Myanmarin ensimmäinen siviilipresidentti yli puoleen vuosisataan. Hänen valintansa on osa maan demokratisoitumisprosessia, johon kuuluivat myös viime syksyn parlamenttivaalit.

NLD sai niissä murskavoiton, joten sen presidenttiehdokkaan voitto oli ilmiselvä. Myanmarissa presidentin valitsee parlamentti. 652 annetusta äänestä Htin Kyaw sai 360.

Hän ottaa virkansa vastaan ensi kuun alussa. Samalla virkaan astuu uusi hallitus, jonka jäsenet on määrä kertoa maaliskuun lopulla.

Taloustieteilijä ja it-mies

Suu Kyin perustamaa hyväntekeväisyysjärjestöä johtava 69-vuotias Htin Kyaw on Suu Kyin koulutoveri. Poliittinen sidos NLD:hen on vahva: hänen appensa oli yksi puolueen perustajajäsenistä. Nykyisin hänen puolisonsa on NLD:n kansanedustaja.

Koulutukseltaan hän on sekä taloustieteilijä että it:n tuntija. Hän opiskeli Lontoossa, ennen kuin palasi kotimaahan ja valittiin apulaisjohtajaksi ulkomaankauppaministeriöön.

Hänen eronsa vuonna 1992 johtui ilmeisesti yhteyksistä oppositiopuolueeseen, mikä sotilasvallan aikana oli suuri kompastuskivi.

Hiljainen ja vaatimaton

Ministeriön jälkeen uusi tehtävä löytyi NLD:stä ulkomaansuhteiden neuvonantajana. Htin Kyaw pidätettiin vuonna 2000, ja hän vietti yli neljä kuukautta In Seinin pahamaineissa vankilassa.

Aung San Suu Kyi presidentinvaaleissa parlamentissa. Kuva: Hein Htet / EPA

Kaikesta huolimatta Ktin Kyaw ei ole ollut varsinaisesti poliittisesti aktiivinen tai tavoitellut asemaa puolueessa, vaan hän on ennen muuta Suu Kyin henkilökohtainen tukija. Myös pidätys liittyi siihen: hän oli ajanut kotiarestiin määrätyn Suu Kyin rautatieasemalle.

– Htin Kyaw on hyvin hiljainen mies, joka rakastaa kirjallisuutta. Hän puhuu tasaisella ja rauhallisella äänellä. Hän on hyvin rehellinen ja elää yksinkertaista elämää, kuvailee uuden presidentin yli 20 vuotta tuntenut puolueaktivisti Zaw Min.