1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Zikavirus jäi naisten huoleksi

Latinalaisen Amerikan maiden neuvo välttää raskaaksi tulemista zikaepidemian vuoksi on absurdi maissa, joissa ei ole seksuaalivalistusta eikä ehkäisyvälineitä ole kaikkien saatavilla. Nyt on korkea aika puhua naisten oikeuksista, kirjoittaa Venezuelasta juuri palannut ulkomaantoimittaja Jaana Kanninen

Näkökulmat
Jaana Kanninen Maracaibossa Venezuelassa maaliskuussa 2016.
Jaana Kanninen Maracaibossa Venezuelassa maaliskuussa 2016.Audio Cepeda

Venezuelassa ei ole vielä syntynyt poikkeuksellisen paljon pienipäisiä eli mikrokefaliasta kärsiviä vauvoja.

Venezuelalaiset lääkärit arvelevat tämän johtuvan siitä, että zikavirus rantautui Venezuelaan kuukausia myöhemmin kuin Brasiliaan. Siksi kehityshäiriöistä kärsiviä lapsia ei vielä ole syntynyt.

Mutta heidän määränsä uskotaan lisääntyvän lähikuukausina.

Venezuelassa on niin paljon muita ongelmia, että zikavirus ei ole saanut erityisen paljon huomiota. Mutta nuoret naiset pohtivat epidemiaa päivät pääksytysten. Ja pelkäävät: Mitä jos tulen raskaaksi?

Zikavirusepidemia on levinnyt räjähdysmäisesti lähes kaikkiin Latinalaisen Amerikan maihin. Juuri niihin maihin, joissa naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen on kiinnitetty hyvin vähän huomiota.

Machokulttuurissa naiset joutuvat kantamaan vastuun ehkäisystä, synnyttämisestä tai synnyttämättä jättämisestä ja monissa tapauksissa myös lasten hoidosta.

Eri Latinalaisen Amerikan maat ovat reagoineet melko saman kaavan mukaan virusepidemiaan. Useimmat ovat sanoneet: Älkää tulko raskaaksi.

Tällaisen kehotuksen ovat antaneet mm. Ecuador, Kolumbia, Honduras ja Panama. El Salvador on kehottanut odottamaan jopa kaksi vuotta vauvojen hankkimisessa.

Zikavirus uhkaa tehdä naisista entistäkin oikeudettomamman sukupuolen

Kehotukset ovat absurdeja maissa, joissa ei ole seksuaalikasvatusta, joissa puolet raskauksista on suunnittelemattomia ja joissa seksuaalinen väkivalta ja teiniraskaudet yleisiä. Kun tähän vielä lisätään se, että maanosan suuri mielipidevaikuttaja, katolinen kirkko, suhtautuu nihkeästi ehkäisyyn ja ehdottoman kielteisesti aborttiin, kuva on täydellinen.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra’ad al Hussein on kiinnittänyt huomiota (siirryt toiseen palveluun) Latinalaisen Amerikan maiden tapaan suhtautua virusepidemiaan.

Al Hussein huomauttaa, että nyt on kyse maista, joissa naiset ja tytöt vain harvoin pystyvät kontrolloimaan raskaaksi tulemistaan, koska siihen tarvittavia eväitä ei ole. Hän kehotti maita huolehtimaan siitä, että ehkäisyvälineitä on saatavilla ja tarkistamaan aborttilainsäädäntöään.

Aborttilait vaihtelevat eri maissa, mutta useimmissa raskauden keskeyttäminen voi tuoda naisille jopa vuosien vankeusrangaistuksen. Muutamat maat kuten Meksiko, ja Panama sallivat raskaudenkeskeytyksen, jos sikiö on epämuodostunut. Monessa maassa kuten Chilessä, Nicaraguassa ja Hondurasissa aborttikieltoon ei ole poikkeuksia.

Lisääntyvät mikrokefaliatapaukset tuovat epäilemättä aborttioikeuden keskusteluun myös näissä maissa.

Suurena pelkona on, että zikaepidemia ja sen todennäköinen yhteys mikrokefaliatapauksiin lisäävät laittomien aborttien määrää. Jo ennen epidemiaa Latinalaisessa Amerikassa on tehty arviolta neljä miljoonaa laitonta ja hengenvaarallista aborttia joka vuosi.

Abortteja tehdään yrteillä, työntämällä esineitä kohtuun tai ruiskuttamalla sinne myrkkyjä. Tuhannet naiset eivät selviä hengissä.

Tähän keskusteluun tarvitaan kipeästi myös miehiä

Suurimmassa vaarassa ovat kaikkein köyhimmissä oloissa elävät naiset, joiden oman elämän hallinta on muutoinkin heikoin. Heillä ei ole mahdollisuutta matkustaa ulkomaille hakemaan turvallista aborttia.

Zikavirus uhkaa tehdä naisista entistäkin oikeudettomamman sukupuolen Latinalaisessa Amerikassa.

Viimeistään nyt on aika alkaa puhua naisten lisääntymisterveyteen liittyvistä oikeuksista ja puolustaa heidän mahdollisuuttaan huolehtia omasta ja jälkeläistensä hyvinvoinnista.

Tähän keskusteluun tarvitaan kipeästi myös miehiä.

Lisää aiheesta Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa lauantaina 19.3. Yle Radio 1:ssä klo 12.10 ja Yle Radio Suomessa klo 14.03. Ohjelma on kuunneltavissa lähetysten jälkeen myös Yle Areenassa.

Lue seuraavaksi