Hyppää sisältöön

Perhon susien salakaatajat eivät saaneet valituslupaa korkeimpaan oikeuteen

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeuden 12 metsästäjälle langettama alkuperäinen tuomio piti aiemmin myös hovioikeudessa. Metsästäjät vaativat tuomion kumoamista, koska heidän mukaansa Perhossa 2013 ammutut eläimet olivat koirasusia. Metsästäjien asianajajan mukaan laki suojelee nyt sutta ja hybridiä.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 15.01.2015 jahtiin osallistuneet miehet törkeästä metsästysrikoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin susien salakaadosta. Heidät tuomittiin metsästyskieltoon 15.1.2019 saakka ja heidän aseensa määrättiin valtiolle.

Alun perin syytettynä oli 15 miestä, mutta kolmen syytteet hylättiin.

Vaasan hovioikeus jatkoi päätöksessään käräjäoikeuden linjalla: eläimet olivat rikoslain tarkoittamia susia, joiden metsästämiseen olisi tarvittu viranomaisen lupa.

Käräjä- ja hovioikeudessa kiisteltiin siitä, olivatko ammutut kolme eläintä susia vai koirasusia.

Hovioikeuden tuomion mukaan tapetut eläimet eivät olennaisin tavoin poikenneet perimältään Suomessa elävästä susikannasta. Suojelu- ja rangaistussäännökset eivät hovioikeuden mukaan koske ainoastaan täysin lajipuhdasta sutta.

Tämä tulkinta saa nyt siis lainvoiman, koska tuomitut eivät saaneet valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Metsästäjien asianajaja Hannu Lukkarila oli luonnollisesti pettynyt Korkeimman oikeuden ratkaisuun.

– Jobin postia tuli. Olisi ollut tärkeää saada suden määritelmä Korkeimmalta oikeudelta. Metsästyslaki suojelee nyt sekä sutta että hybridiä, kommentoi Lukkarila.

Hannu Lukkarila näkee oikeusprosessissa myös hyvät puolensa.

– Tämä toi esille ihmisten huolen susikannan kasvusta ja tuli esimerkiksi kokeilu suden kannanhoidollisesta metsästyksestä. Susiasiat ovat nyt paremmassa hoidossa kuin ennen.