1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeudenkäynti Breivikin vankilaoloista alkoi – vetoaa ihmisoikeuksiin

Utøyan joukkomurhasta tuomittu Breivik on haastanut Norjan valtion oikeuteen ihmisoikeuksiensa loukkaamisesta. Norjan mukaan Breivikin yhteyksiä ulkomaailmaan on rajoitettava, mutta hän ei ole kohdeltu epäinhimillisesti.

Ulkomaat
Breivik saapuu saliin puku päällä, taustalla vartijoita.
Anders Behring Breivik tuotiin oikeussaliin käsiraudoissa.Lise Aserud / NTB Scanpix

Oikeudenkäynti joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin vankilaoloista on alkanut Norjassa.

Norjan valtion oikeuteen haastanut Breivik teki natsitervehdyksen toimittajia kohti heti, kun vartijat olivat poistaneet hänen käsirautansa oikeussalissa.

Oikeudenkäynti järjestetään turvallisuussyistä Skienin vankilan sisällä liikuntasalissa.

Breivik uskoo, että Norjan valtio loukkaa hänen ihmisoikeuksiaan pitämällä häntä eristyksissä. Valtion kanta on, että Breivikin yhteyksiä ulkomaailmaan on luonnollisesti rajoitettava, mutta hänen vankilaolonsa täyttävät Euroopan ihmisoikeussopimuksen vaatimukset.

Oikeudessa tärkeään asemaan noussee Breivikin terveydentilaa seuraavien lääkärien lausunto.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n (siirryt toiseen palveluun) saamien tietojen mukaan lääkärit katsovat, että Breivik on kausittain osoittanut selviä merkkejä epävakaudesta, ja hänen käytöksensä poikkeaa normaalista. Lääkäreiden mukaan Breivikin mielenterveydessä ei kuitenkaan ole tapahtunut oleellisia muutoksia vankeusaikana, eikä hän ole kärsinyt eristyksestään.

Anders Behring Breivik tappoi kesällä 2011 yhteensä 77 ihmistä Utøyan saarella ja Oslon keskustassa. Hänet on tuomittu 21 vuoden vankeusrangaistukseen. Rangaistusta voidaan jatkaa, mikäli Breivikin arvioidaan olevan vaarallinen itselleen tai muille.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi