1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Paalimuovit pois nurkista – muovinkierrätystehdas tulossa Lieksaan?

Pohjanmaan Muovikierrätys Oy aikoo perustaa Lieksaan muovinkierrätystehtaan. Vaasalainen yritys tulee hyödyntämään tehtaassa maatalousmuoveja ja valmistautuu aloittamaan toiminnan alkukesästä.

talous
Kuvassa muovisia heinäpaaleja Kannuksen Särkiojan pellolta.
Petri Ukura / Yle

Pohjanmaan Muovikierrätys Oy on hakenut ympäristölupaa muovinkierrätystehtaan perustamiseen Lieksan Paloasemantielle. Tuotanto on tarkoitus aloittaa touko-kesäkuussa.

– Lieksassa sattui olemaan sopivaa tilaa meille niin, että pääsemme lentävään lähtöön. Ympäristölupahakemus on vireillä ja yritämme päästä aloittamaan toukokuun loppupuolella, kertoo Pohjanmaan Muovikierrätys Oy:n tuotantopäällikkö Eino Järvinen.

Vaasassa kotipaikkaa pitävä yritys aikoo kerätä muovia ympäri Suomea ja tuoda sen Lieksaan käsiteltäväksi.

– Käytämme pääasiassa paalien ympärillä olevaa muovia eli kiristekalvomuovia, mutta pystymme käyttämään myös muun muassa turvesoiden ja mansikkapenkkien aumamuovia. Monella tilalla on kymmenenkin vuoden muovit tallessa ja silloin saamme kerättyä aina isomman määrän kerralla, sanoo tuotantopäällikkö Eino Järvinen.

Muovista "riisinjyviä"

Pohjanmaan Muovikierrätys Oy aikoo myydä käsitellyn maatalousmuovin suomalaisen muoviteollisuuden raaka-aineeksi uudelleenkäyttöön.

Käytämme pääasiassa paalien ympärillä olevaa muovia eli kiristekalvomuovia.

Eino Järvinen

– Lieksan tehtaassa tulemme käsittelemään vuosittain 3 000 tonnia muovia. Ensin muovi murskataan suurinpiirtein postimerkin kokoisiksi palasiksi, sitten ne pestään ja granuloidaan eli kuumennetaan ja sulatetaan riisinjyvän kokoisiksi palasiksi ja siitä pystyy tekemään uusia muovituotteita, selvittää tuotantopäällikö Eino Järvinen.

Vaasalainen yritys työllistää ensi alkuun muutaman henkilön, mutta tuotantopäällikön mukaan jatkossa on mahdollista, että Lieksassa olisi kymmenkunta työntekijää.

Pohjanmaan Muovikierrätys Oy:n ympäristölupahakemus on parhaillaan nähtävillä. Lieksan kaupungin ympäristönsuojelusihteeri Ismo Ryynänen tervehtii uutta hanketta ilolla.

– Hieno hommahan se olisi, jos tämä toteutuisi. Tämä helpottaisi muovin hyödyntämistä ja kierrättämistä. En usko, että ympäristöluvan myöntämiselle olisi mitään esteitä.

Lue seuraavaksi